Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Z médií

18. 3. 2023 19:20

Události ČT: Vláda se zapojí do řízení u Ústavního soudu v případu zmrazených platů soudců

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun
Už rok zůstávají nerozhodnuté žaloby podané kvůli zmrazení platů soudců a státních zástupců. Celá justice čeká na verdikt Ústavního soudu. Ten dostal jeden podnět na zrušení zákona loni v květnu a zatím neřekl, kdy ho projedná. Teď se na něj obrátili i další soudci. Požadují dorovnání výdělku nejen za loňský rok, ale i za ten předloňský.

Reportáž najdete zde.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Platy poslanců a senátorů a s nimi svázané částky pro soudce a státní zástupce. Ze zákona se určují podle mezd v celé ekonomice. Pokud do toho sami politici nevstoupí jako v minulých dvou letech.

Miroslav KALOUSEK, tehdejší předseda poslaneckého klubu /TOP 09/
A díky vašemu populismu jsme sáhli do toho nezpochybnitelného automatu. No, tak jestli si to chcete prožít ještě jednou, tak si to udělejte, já už tady nebudu, ale zachováte se jako pitomci.

Tomio OKAMURA, předseda hnutí /SPD/
A my prostě budeme hlasovat pro zamrazení platů politiků, i když nás tady bude pan Kalousek přesvědčovat pořád dokola, že to nechce. Děkuju.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Proti prvnímu zmrazení platů tehdy soudci žaloby nepodávali. To se teď změnilo. Okresní instance v Mladé Boleslavi se obrátila na Ústavní soud zároveň kvůli zastavení růstu platů v letech 2021 i 2022.

Stanislav BALÍK, advokát žalující soudkyně
Vůbec nejde o to, jestli to bude o pár tisíc Kč více tomu či onomu soudci, ale jde prostě o ten princip.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Žalobci a jejich advokát Balík, sám bývalý člen Ústavního soudu, označují zásahy do automatického výpočtu platů za porušení nezávislosti justice.

Michal ŠALOMOUN, ministr pro legislativu /nestr. za Piráty/
Vláda má za to, že v tomto případě tomu tak jako rozhodně není, že to není žádná svévole, a pokud soudce bere 180 000 nebo 190 000, že to na jeho nezávislost nemá vliv.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Ministr částkami naráží na ústeckého krajského soudce. Jeho případ má Ústavní soud na stole od loňského května. Většiny soudců se ale týkají nižší částky. Třeba ti začínající na okresní úrovni měli loni plat před zmrazením 94 000. Zásahem parlamentu jim klesl na necelých 89 000.

Vítězslav KOMENDA, redaktor/citace: Roman Buchal; žalobce soudce Krajského soudu v Ústí n. L.
Veškeré peníze, které mi budou případně jako platová restrikce za rok 2022 doplaceny, věnují na dobročinné účely. Konkrétně Dobrý anděl a Nedoklubko.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Návrh se týká jen loňského roku a míří proti rozhodnutí parlamentu. Hájit ho před ústavními soudci chce ale i vláda, která zmrazením ušetřila přes 400 000 000.

Marian JUREČKA, vicepremiér, ministr práce a soc. věcí /KDU-ČSL/
A v okamžiku, kdy to byl vládní návrh, tak mně přijde naprosto logické, aby se vláda k tomuto řízení připojila. A postup, který tehdy vláda zvolila při tom zmrazení platů, abysme ho taky u Ústavního soudu obhájili.

Pavel SCHRÖTTER, redaktor ČT
Na rozhodnutí z Brna čekají i dva soudci z Prahy, kteří se také domáhají doplacení peněz. Žaloby podali přesně před rokem, když jim přišla první snížená výplata po opětovném zmrazení. Pokud návrh uspěje, otevře se cesta k zpětnému doplatku pro všechny soudce. Redakce a Pavel Schrötter, Česká televize. 

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie