Hlavní obsah

Putin a Si Ťin-pching jednali v Moskvě. Stůl mezi nimi byl maličký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čínský prezident Si Ťin-pching zahájil oficiální třídenní návštěvu Moskvy otevřeným jednáním se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Ten se s ním tentokráte usadil, na rozdíl od řady předchozích zahraničních návštěv, k malému stolečku. Putin uvedl, že Rusko je otevřené jednání o čínském návrhu na vyřešení konfliktu na Ukrajině.

Putin jednal v Moskvě se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingemVideo: AP

 
Článek

„Vždy jsme otevřeni jednání. Probereme všechny možnosti, včetně vaší iniciativy, kterou bezpodmínečně respektujeme,“ řekl Putin Si Ťin-pchingovi během jednání, které přenášely světové agentury.

Foto: AP

Čínský prezident Si Ťin-pching přijel do Moskvy jednat s Putinem

Peking dvanáctibodový plán ukončení války představil v den výročí invaze na Ukrajinu 24. února. Mimo jiné v něm vybídl, aby se obě země zdržely útoků na civilní obyvatelstvo, vyzval ke zřízení humanitárních koridorů, ale i k ukončení západních sankcí proti Rusku.

Zároveň se přihlásil k principu „svrchovanosti, nezávislosti a územní celistvosti všech zemí“, což si však Rusko vyložilo po svém.

Rusové si vykládají čínský plán po svém, kus Ukrajiny by si nechali

Válka na Ukrajině

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl do Moskvy jednat s PutinemVideo: Reuters

Oba státníci krátce hovořili v pondělí také o ekonomice. Putin řekl, že Rusko „trochu závidí“ Číně její rychlý rozvoj v posledních desetiletích.

Pro jednání se Si Ťin-pchingem Putin tentokráte nezvolil dlouhý stůl, jako tomu bylo v minulosti třeba při schůzce se šéfem OSN Antóniem Guterresem či francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem. Oba státníci si tentokráte sedli u malého a květinami ozdobeného stolečku.

Foto: Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching přiletěl do Moskvy jednat s Putinem

Návštěva Si Ťin-pchinga je podle analytiků důkaz růstu ambicí Pekingu. Přichází uprostřed zostřujícího se napětí mezi Východem a Západem kvůli ruské agresi na Ukrajině.

Si by měl během třídenní návštěvy Moskvy podepsat řadu dokumentů, napsala agentura TASS. V první řadě by to měla být deklarace, která má znamenat začátek nové éry čínsko-ruských vztahů.

Putinův poradce Jurij Ušakov naznačil, že rozhovory s čínským prezidentem by mohly přinést nový přístup k bojům na Ukrajině.

Američtí představitelé nedávno opakovaně varovali, že Peking zvažuje, že poskytne Moskvě vojenskou pomoc, včetně zbraní a munice.

Záznam: Čínský prezident Si Ťin-pching přijíždí do Moskvy jednat s PutinemVideo: AP

Rusko je otevřené politickému a diplomatickému řešení ukrajinské krize, tvrdí Putin

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám