Irán plánuje obnovení leteckého spojení se Saúdskou Arábií

20.03.2023 - Asie & Austrálie



Iránský úřad civilního letectví CAO informoval, že dojde k obnovení přímého leteckého spojení mezi Iránem a Saúdskou Arábií. Uvedla to minulý týden iránská tisková agentura Tasnim. Obě země se před několika dny za zprostředkování Číny dohodly na znovu navázání diplomatických vztahů. Ty byly přerušeny v roce 2016 poté, co iránští protestující vtrhli na velvyslanectví Saúdské Arábie v Teheránu. Následně došlo také k přerušení přímých letů.

K obnovení leteckého spojení bude potřeba ještě jednání mezi oběma státy a následné vydání potřebných povolení. Dá se předpokládat, že zahájení letů lze očekávat v řádu měsíců. Podle dohody má nejdříve dojít do dvou měsíců od podpisu dohody k vzájemnému otevření velvyslanectví.

Mluvčí CAO uvedl, že podepsaná iránsko-saúdská dohoda o normalizaci vztahů obsahuje bod o zřízení letů pro poutníky mířících do iránského Mašhadu. Toto město je jedním z posvátných míst šíitského islámu. V rezervačním systému na webu společnosti Saudia se mezitím objevil Mašhad a Teherán mezi nabízenými destinacemi. Žádné lety však zatím nejsou k dispozici.

Svatyně imáma Rezy v iránském městě Mašhab (foto: سید محمود جوادی‬‎ / Wikimedia Commons - CC BY 3.0)

Témata