V předchozích letech kolem poloviny března chodíval majitel obchodu s jízdními koly Stanislav Číhal do práce pravidelně už v pět ráno. V prodejně měl přes den tolik zákazníků, že si musel přivstat, aby stihl vyřídit také objednávky servisu. „Teď stačí, když přijdu na osmou hodinu. Prodeje na e-shopu propadly v porovnání s loňskem o 70 procent, na prodejně je pokles asi o 25 až 30 procent,“ srovnává podnikatel.

Podobně jsou na tom i další firmy z oboru. Výrobci kol mají rekordně plné sklady a podstatně škrtají v objednávkách. Ceny však ti velcí drží v očekávání hlavní sezony. Drobní už zlevňují.

Číhal obchod s koly provozuje ve Starém Městě na Uherskohradišťsku už 22 let. „Takový výkyv poptávky jako teď po koronavirové pandemii nepamatuji,“ říká. V porovnání s covidovými roky 2020 a 2021 se situace na trhu dramaticky otočila. Tehdy vzali Češi obchody útokem a kupovali kola i přesto, že jejich cena výrazně rostla. Brzy se z nich stalo nedostatkové zboží, protože se podstatně prodloužily dodávky celých strojů i cyklistických součástek z Asie.

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se