Slonková: Proč se bát návratu ruských mafiánů

Ruskojazyčná mafie je zpátky v České republice. Jako vedlejší produkt Putinovy války, píše časopis Neovlivní.cz

Hlavní téma březnového časopisu Neovlivní.cz s názvem Návrat ruské mafie do Česka se stalo námětem pro pořad veřejnoprávního rozhlasu Vinohradská dvanáct.

Šéfredaktorka Sabina Slonková v něm popisovala, proč se do České republiky po letech relativního klidu zase začaly stahovat ruskojazyčné zločinecké gangy. A co jsou vlastně gangy, pro které se vžilo označení ruská mafie, zač.

Z veřejného instagramového účtu Namika Salifova, jehož gang se objevil i v České republice. Na snímku v bílém tričku uprostřed. Repro: Neo / instagram.com/namiq.salifov

“Bylo by mylné se domnívat, že to jsou jenom Rusové. Když říkáme ruská mafie, obecně tím máme na mysli všechny gangy z bývalého sovětského svazu, ať už to jsou Rusové, Ukrajinci, nebo u nás velmi aktivní Gruzínci či Arméni. Zkrátka jsou to lidé z bývalého Sovětského svazu, a vžilo se pro ně označení ruská mafie.

Co mi říkali lidé, kteří s nimi obchodují, je poměrně zajímavé, že v nich není žádný nacionalismus. Jednotlivé gangy se prolínají a neznamená to, že když teď zuří válka mezi Ukrajinou a Ruskem, že by zločinecké podsvětí stálo na jedné, či druhé straně. Oni vždycky postupují jen podle toho, co je nejlepší pro ně a nějaká ideologie nebo válka v tom nehraje roli. Jde jim jen o peníze,” říká šéfredaktorka Neovlivní.cz v podcastu Vinohradská 12.

Válka na Ukrajině pak jejich návrat do České republik akcelerovala. “Jednoznačně s tím souvisí Putinova válka na Ukrajině. Bezpečnostní analytik Tomáš Šmíd říkal, že ta válka to urychlila. Z těch informací, které mám od lidí, kteří dělali byznys s ruskojazyčnými skupinami, vyplývá, že ty první signály zaznamenali už zhruba dva měsíce před válkou. Tehdy si bohatí členové těchto gangů v Praze nebo třeba i ve Vídni objednali na rok a více dopředu nejluxusnější hotely, kam nastěhovali celé rodiny. A zároveň se pokusili dostat mimo území zemí bývalého Sovětského svazu všechno, co mohli dostat ven.

Chtěli využít toho, že na hranicích v té době ještě nebyly kontroly a výslovně mi jeden z těch obchodníků řekl, že věděli, že pokud jim to někdo doma sebere, už jim to taky nikdy nevrátí. A to se stalo vlastně dva měsíce před válkou, takže je zřejmé, že měli informace, že se něco bude dít. A není to nijak výjimečné, protože už dlouhodobě platí, že jsou ruskojazyčné gangy úzce napojeny na vládnoucí kruhy v některých postsovětských zemích,” dodala Slonková, která před třiceti lety popisovala nástup první ruské mafie po pádu komunismu.


ČTĚTE TAKÉ: Návrat ruské mafie do České republiky


A proč se jich máme bát? “Ti lidé, kteří je znají nebo kteří se snaží potírat jejich aktivity, tedy příslušníci policie či tajných služeb, říkají, že jsou velmi nebezpeční. Jsou to lidé, pro které lidský život nemá vůbec žádnou hodnotu. Vycházejí ze svých osobních zkušeností nebo z konkrétních případů, které se tady staly a při nichž mohli zblízka vidět brutalitu těch lidí, která je jen utvrdila v tom, že pravděpodobnost toho, že budou nějaké konflikty řešit násilím, je mnohem větší než u lidí z Evropy. Členové těchto mafií nechodí pro ránu daleko a lidský život pro ně nemá prakticky žádnou cenu.”

Je stát připravený? Co tu ruská mafie chystá? Jména mafiánů, fotografie a detaily přinášíme v březnovém časopise Neovlivní.cz, který je k mání v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: Neo / instagram.com/namiq.salifov

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email