Sociální sítě
Nahoru

5 perliček o bourbonu Wild Turkey, které by vám neměly ulétnout

Pokud patříte mezi milovníky bourbonu, pak jste již pravděpodobně slyšeli o značce Wild Turkey, tedy „Divokém krocanovi“. Ten je totiž díky své vysoké kvalitě považovaný za standard pro ostatní bourbony. Jeho poutavý příběh i kořeny sahající až do roku 1869 provází hned několik zajímavostí, které jste o tomto ikonickém bourbonu možná nevěděli. Přečtěte si pět faktů, které vás utvrdí v tom, že výběrem značky Wild Turkey rozhodně nikdy vedle nešlápnete.

1. Z přezdívky kultovní značkou

Za vznikem prestižních značek stojí obvykle silné rodinné nebo přátelské pouto. A ani příběh amerického bourbonu Wild Turkey není výjimkou. Přestože začátky destilerie sahají až do roku 1869, název značky „Wild Turkey“ pochází teprve ze čtyřicátých let minulého století. Za přejmenováním americké destilerie stojí její tehdejší jednatel Thomas McCarthy. Psal se rok 1942, když se při lovu rozhodl o bourbon podělit se svými přáteli. Ten všem velmi zachutnal, a proto ho požádali, aby příští rok přinesl „bourbon z lovu na divoké krocany“ znovu. A tak se z původní přezdívky později stala slavná značka.

Buďte na jaro připraveni a užijte si ho s ikonickým bourbonem Wild Turkey 101 v jednoduchém a lahodném drinku. Přeneste se na okamžik na sluncem rozpálenou terasu v americkém Kentucky a nechte se unášet chuťovým profilem věhlasného bourbonu, ve kterém se pojí jemnost i síla.

2. Dva mistři v jedné palírně

V čele Wild Turkey Distillery stojí dvojice otce a syna, Jimmyho a Eddieho Russella. Jimmy Russell je nejdéle aktivním master distillerem na světě, v palírně totiž pracuje už od roku 1954. Pro své zkušenosti a zásluhy je přezdívaný „Buddhou bourbonu“. Syn Eddie Russell získal titul master distiller v roce 2015 poté, co v branži odpracoval úctyhodných 35 let. Oba Russellové jsou také členy Kentucky Bourbon Hall of Fame.

3. Standardem ve své kategorii

Ikonický produkt Wild Turkey 101 Bourbon se stal díky píli legendárního master distillera Jimmyho Russella fenoménem a měřítkem kvality pro ostatní bourbony. Číslovka v názvu značí sílu, při které je lahvován, tedy 101 proof, neboli 50,5 % alkoholu. Charakteristický je svým robustním profilem, který se vyznačuje nevšedním kontrastem jemnosti a síly. Receptura se skládá z tajné směsi kukuřice a kvalitních obilovin. Následně zraje 6-8 let v dubových sudech vypálených na nejvyšší stupeň, který je označován jako „alligator char“. Díky složení obilné směsi obsahující vysoký podíl žita a vyšší síle má bourbon Wild Turkey nezaměnitelný profil, komplexní chuť a příjemný říz.

4. S bourbonem na lov i na stůl

Značka Wild Turkey se tradičně pojí s jedním z nejvýznamnějších amerických svátků, tedy Dnem díkůvzdání. Ten každoročně připadá na čtvrtý čtvrtek v listopadu a jeho typickým pokrmem je právě pečený krocan. Těmto oslavám předchází tradiční lov divokých krocanů, se kterým se pojí i příběh Wild Turkey. A proto o Dni díkůvzdání na pestře prostřené tabuli nesmí chybět ani sklenička tohoto ikonického bourbonu.

5. V drinku i kuchyni

Bourbon Wild Turkey si skvěle vychutnáte samotný nebo na ledu. Parádu udělá ale i v míchaných drincích. Doporučujeme vyzkoušet například jednoduchý, ale zato výtečný koktejlový hit – Wild Bourbon & Cola. „Popularita bourbonu neustále roste. Přestože se tradičně pije samotný, hitem poslední sezóny je jemnější verze s colou. Wild Bourbon & Cola bude skvělou volbou pro nadcházející grilovací sezónu. Perfektně doplní chuť grilovaného masa a navíc skvěle osvěží,“ říká ambasador značky Wild Turkey aka Bourbonman Jaroslav Modlík. Kouzlo dodá také například marinádám, které pomohou zvýraznit chuť grilovaného masa: „Stejně jako s jiným alkoholem, i v případě bourbonu je potřeba pracovat opatrně. A proto doporučuji držet se pravidla „méně je více“, neboť cílem není cítit alkohol, ale zvýraznit chuť šťavnatého masa. Skvěle se hodí na marinování nebo na omáčky k BBQ,“ uzavírá Jaroslav Modlík.

Více z rubriky Domácí bar

Objevte naše časopisy
  • Topclass
    Snový magazín ze světa vybraného luxusu pro všechny, kteří si umějí užívat života ve stylu Dolce Vita a milují krásné věci.
  • Rezidence
    Nejprestižnější český titul o bydlení s více než 10letou existencí na českém trhu. Uvádí trendy a produkty na poli bydlení až po jedinečné počiny designérů a architektů.