Philippine Airlines chtějí další dálková letadla, zajímají se o A350-1000

21.03.2023 - Asie & Austrálie



Filipínský vlajkový letecký dopravce vrátí zpět do provozu další letadla a má zájem o nové dálkové stroje. Stanley Ng, šéf Philippine Airlines, to podle serveru Flightglobal uvedl v rámci svého vystoupení k výročí založení aerolinie. Podle něj společnost do konce letošního roku reaktivuje sedm zbylých zaparkovaných letadel, čímž se počet letadel v provozu zvýší na 75.

V souvislosti s rychlým návratem poptávky po pandemii koronaviru vedení Philippine Airlines zvažuje objednávku dalších letadel. Podle Flightglobal se zajímá zejména o Airbusy A350-1000. O této prodloužené variantě A350 společnost uvažovala již v roce 2018.

Philippine Airlines - Airbus A350 (foto: Airbus)

V současnosti má filipínský dopravce ve své flotile dva A350-900. Společnost však v minulosti objednala a převzala celkem šest A350-900. Čtyř letadel se však zbavila během restrukturalizace, která proběhla během pandemie koronaviru, když byla v bankrotovém režimu.

V rámci restrukturalizace došlo ke snížení dluhů o více než dvě miliardy dolarů a od hlavního akcionáře se podařilo získat další kapitál ve výši půl miliardy dolarů. Philippine Airlines přistoupily rovněž k optimalizaci linek a zaměřili se více na Asii a Austrálii.

Zvažování objednávky letadel Airbus A350-1000 avizuje zájem společnosti posílit také své dálkové linky. Nyní společnost provozuje dálkové lety do Severní Ameriky (Vancouver, Toronto, San Francisco, Los Angeles a New York), na Havajské ostrovy (Honolulu) a na Blízký východ (Dubaj, Dauhá, Dammám a Rijád).

Témata