Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (390. den): Ukrajinci znovu udeřili na železniční uzel, který měl být z pohledu Rusů v bezpečí

Ukrajinci zaútočili na krymský železniční uzel ve městě Džankoj, které leží více než 150 kilometrů od fronty. Foto: Openstreetmap
Ukrajinci zaútočili na krymský železniční uzel ve městě Džankoj, které leží více než 150 kilometrů od fronty. Foto: Openstreetmap
  • Čína pomáhá Rusku vést válku i bez dodávek zbraní.
  • Město Džankoj je před HIMARSem v bezpečí, přesto na něj Ukrajinci zaútočili.
  • Podle jedné z verzí mohla být ruská protivzdušná obrana zesměšněna „drony z Ali Expressu“.
  • Ruská společnost bude muset absorbovat tisíce odsouzených, kterým končí služba ve Vagnerově skupině.

Informace v tomto textu jsou shrnutím událostí z pondělí 20. března. Situace na některých místech už může být jiná.

Strach ze vstupu Číny do války. Pozornost světových médií se v těchto dnech přirozeně soustředí na návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě, která je rovněž spojena se současnou válkou. Podrobněji o ní píše Mirek Tóda, takže jen stručně. Pokud nepočítáme čínský „mírový plán“, který Ukrajina odmítla, může být Čína důležitým aktérem i v samotném průběhu bojů.

Již nyní významně pomáhá ruskému vojenskému průmyslu obcházet sankce – například při dodávkách mikročipů. Ty Rusové potřebují třeba při výrobě raket, kterými se snaží ničit ukrajinskou infrastrukturu. Peking by se však mohl skutečným „gamechangerem“ stát, pokud začne ruské armádě dodávat zejména dělostřeleckou munici, před čímž už v únoru varoval americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Zapojení čínských výrobních kapacit by Putinovi umožnilo vést dlouhou válku, která by dříve či později mohla skončit vyčerpáním Západu i samotné Ukrajiny.

„USA se musí velmi obávat, že Čína skutečně poskytne Rusku vojenskou podporu. Dosud američtí představitelé tvrdili, že Čína pomáhá spíše z ústraní,“ napsal již dříve analytik Philips O’Brien.

V úterý dopoledne však nebylo známo, zda cesta čínského prezidenta přinesla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější