Kdyby se udělovaly tituly sněhového krále, sbíral by je Erich Gummerer podobným tempem jako svého času Karel Gott Zlaté slavíky. Spolu se dvěma sousedy z rodné vesnice založil před více než 30 lety společnost TechnoAlpin, nyní světovou jedničku na trhu se zasněžovacími systémy.

Pokud jste byli v zimě na horách nebo se chystáte ještě na jaře, pravděpodobně jste se svezli či svezete na sněhu z děl od ní.

Sídlí v jihotyrolském Bolzanu, má na 2400 zákazníků ve více než 50 zemích a je zodpovědná za sníh mimo jiné na olympijských hrách – ať to bylo ruské Soči, jihokorejský Pchjongčchang nebo čínský Peking. Sportovci na něm mají zápolit za tři roky i na hrách v domovské Itálii. Ale hlavně – na technickém sněhu jsou závislá alpská střediska či české hory. „Teď kompletujeme děla pro Austrálii a Nový Zéland,“ tvrdí obchodní ředitel Michael Thomas Smaniotto. Několik jich zamířilo i do Mongolska. Firma má skoro 70procentní podíl na světovém trhu a roční obrat 300 milionů eur.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.