Británie spolu s tanky Challenger 2 poskytne Ukrajině i protitankové náboje z ochuzeného uranu, uvedla v úterý ruská redakce BBC s odvoláním na prohlášení náměstkyně britského ministra obrany. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v reakci na krok Londýna varoval, že k jadernému střetnutí mezi Ruskem a Západem zbývá stále méně kroků. Ruský prezident Vladimir Putin pohrozil „odpovídající reakcí“, pokud se dodávka uskuteční.

„Spolu s tanky Challenger 2 dodáme i náboje, včetně protipancéřových nábojů s ochuzeným uranem. Takové náboje jsou vysoce účinné při ničení moderních tanků a obrněné techniky,“ uvedla Annabel Goldieová v odpovědi na parlamentní interpelaci. Dotaz a odpověď zveřejnil britský parlament na svém oficiálním webu.

Ochuzený uran je vedlejší produkt při výrobě obohaceného uranu. Vyznačuje se vysokou hustotou a pevností a díky těmto vlastnostem se používá při výrobě tankových pancířů i munice – především protitankových střel. Ochuzený uran není vysoce radioaktivní, i když je považován za toxický a karcinogenní. Dříve Bílý dům odmítl potvrdit dodávku amerických granátů s ochuzeným uranem na Ukrajinu.

Šojgu podle agentury Interfax v reakci na oznámení dodávek munice s ochuzeným uranem řekl, že se tím přiblížila možnost jaderného střetnutí mezi Ruskem a Západem. Řekl také, že Rusko má prostředky, jak na poskytnutí nábojů tohoto typu Ukrajině reagovat. Podle Putina Západ začíná na Ukrajině používat „zbraně s jadernou složkou“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý měsíc při návštěvě západní Evropy navštívil i ukrajinské tankisty, které Británie cvičí na tanky Challenger. Londýn slíbil 14 těchto tanků Ukrajině.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.