Bude BaFin zveřejňovat pojistitele s velkými problémy?


			Bude BaFin zveřejňovat pojistitele s velkými problémy?

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn článek o některých záměrech německého dohledového oránu (BaFin) v oblasti dohledu nad pojišťovnictvím.  

Zmíněný článek začíná otázkou: Poruší BaFin dlouholeté železné pravidlo? Značnou pozornost totiž vyvolala informace o tom, že v budoucnu mají být jmenovitě zveřejněni ti pojistitelé, u nichž se projeví závažné nedostatky v IT nebo jiných provozních oblastech. Kromě toho v budoucnu prý budou muset takové prohřešky zveřejňovat i samotní pojistitelé. K tomu je nutno dodat, že Celostátní svaz německého pojišťovnictví (GDV) pokládá tyto plány za „přiměřené“, tedy nijak se neohrazuje.


Mohlo by vás zajímat: Hazardní hra o nízké důchody živnostníků


V článku se dále uvádí, že se u těchto prohřešků nadále nepočítá s peněžními pokutami. Ale ty pojišťovací podniky, u nichž se prokáží opravdu velké nedostatky, budou mít povinnost držet více kapitálu. V této souvislosti Jörg Krause, jeden z vedoucích pracovníků BaFin, prohlásil, že se počítá s přirážkami ke kapitálu, jež budou zohledňovat zvýšené riziko. Podle Krauseho je prý už jasné, že tyto přirážky budou uplatněny vůči několika pojišťovacím podnikům.  Konkrétní jména nebyla zatím uvedena.

Ale BaFin by měl již brzy nedostatky objevené u některých pojistitelů vynést na denní světlo. Faktem je, že již byl zjištěn potenciál ke zlepšení v řízení IT, a to především v řízení informačního rizika a řízení informační bezpečnosti. BaFin chce ovšem důkladně zkoumat i likviditu pojistitelů. V jeho hledáčku jsou rovněž turbulence na kapitálovém trhu, pojistné produkty, jež neoslovily klienty, nebo důvody vln výpovědí apod. Přes zhoršené ekonomické podmínky a existenci výše uvedených a některých dalších problémů je ovšem klíčové vyjádření BaFin v tom smyslu, že zatím žádný německý pojistitel se nestal nápadným z hlediska možných problémů s likviditou. 


Mohlo by vás zajímat: ČAP Insurance talk: U mikrofonu Zdeněk Jaroš


Mluvčí GDV se vyjádřil v tom smyslu, že BaFin disponuje širokou škálou dohledových nástrojů. GDV proto očekává, že v každém jednotlivém případě budou zvolená opatření dohledu přiměřená a přesná. V konkrétním případě připadá v úvahu jak přirážka ke kapitálu, tak i veřejné oznámení. Pokud jde o samotný GDV, je třeba brát v úvahu, že nemůže a dokonce nesmí posuzovat konkrétní případy.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články