Hlavní obsah

Rusko přiváží na Ukrajinu další šrot, tanky pamatují Stalina

Rusko dál pokračuje v čištění skladů vyřazené techniky. Na Ukrajinu posílá tanky T-54, uvedly twitterový kanál Clash Report a specializovaný server Oryx. Ten zmínil, že jde o verze tanků vyráběné v padesátých letech.

Foto: Doležal Michal, ČTK

Tank T-54B byl v roce 2008 vystaven na Václavském náměstí, kde připomínal výročí sovětské invaze z roku 1968.

Článek

Clash Report zveřejnil dvě videa vlaků s tanky T-54. Jedno ukazuje, že vlak přepravuje třicítku těchto tanků, jejichž vývoj začal na konci druhé světové války, první verze se vyráběla už ve čtyřicátých letech.

Specializovaný server Oryx při analýze odhalil, že jde o verze T-54B a T-54-3. T-54B se vyvíjel od roku 1955 a jeho výroba začala o dva roky později. T-54-3 je varianta z roku 1951, která se vyráběla v letech 1952 až 1954 a licenčně v Polsku v letech 1956 až 1964. (V ČSR se vyráběla v licenci předchozí verze T-54A). Oba tyto modely se postupně modernizovaly.

Obě verze jsou vyzbrojené drážkovaným tankovým kanonem D-10T vyvinutým v závěru druhé světové války pro samohybné dělo SU-100, modernější má kanon ve verzi T2S se stabilizátorem a silnější litý pancíř věže.

Ještě v sedmdesátých letech tanky řady T-54 a T-55 tvořily většinu výzbroje sovětských tankových jednotek. Na začátku války v Afghánistánu v letech 1979 a 1980 tvořily tyto tanky většinu z 800 tanků vyslaných do země. Na bojišti je pak sice rychle nahrazovaly modernější tanky, ale ve výzbroji druhosledových jednotek zůstávaly až do konce devadesátých let.

Výhodou tohoto tanku je nízká hmotnost a s ní související značná pohyblivost. V boji proti současným tankům ale nemají žádnou šanci uspět kvůli slabému pancéřování. Mohou se však používat k ničení bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, smrtelný však pro ně může být zásah moderními protitankovými řízenými střelami. Vyřadit je mohou i starší RPG. Mohou se však používat v zápolí pro zajištění bezpečnosti.

Dostřel však mají až 15 kilometrů, takže i dnes je možné tyto tanky používat jako alternativu k samohybným houfnicím nebo taženým dělům, i když mají menší ráži.

Rusové vytahují ze skladů 60 roků staré tanky T-62

Evropa

Rusku chybějí tanky, tvrdí expert

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám