Hlavní obsah

Treťjak šokuje: Oháníte se bezpečností, ale v Rusku je vše v klidu. Žádnému Ukrajinci se u nás nic nestalo

Na podzim prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak tvrdil, že očekává návrat sborné na mezinárodní scénu v roce 2024 na světovém šampionátu v Praze a Ostravě. Mezinárodní hokejová federace o tom bude rozhodovat už za dva měsíce během MS v Tampere a Rize, je však velmi nepravděpodobné, že by sankce vůči Rusku spojené s rozpoutáním války na Ukrajině zrušila. Trojnásobný olympijský vítěz a desetinásobný mistr světa se čílí a má pocit, že je jeho vlasti ubližováno.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Ruské hokejové federace Vladislav Treťjak.

Článek

Rusové chyběli už na loňském seniorském šampionátu, letos tomu nebude jinak. Turnaj se měl původně konat v Petrohradu, Rusku ale bylo pořadatelství odebráno. Stejný případ byl i uplynulý šampionát dvacítek na přelomu roku, který měly původně hostit Omsk a Novosibirsk, nakonec se ale hrálo v Halifaxu a Monctonu v Kanadě.

„Jak to, že v Severní Americe máme 55 hráčů, nikdo jim neubližuje, a vy nám nedovolíte uspořádat mistrovství světa v Omsku a Novosibirsku?" durdí se 70letý Treťjak v rozhovoru pro ruskou televizi Vesti Voroněž.

Bývalý vynikající brankář, jenž působí i jako poslanec Státní dumy za stranu jednotné Rusko, pak šokoval vyjádřením, proč by ruská hokejová reprezentace měla být přijata zpátky na scénu.

„Všichni pořád opakují „bezpečnost", ale o jaké bezpečnosti to mluví? Ani jednomu Ukrajinci se v naší zemi nic nestalo, všechno je u nás poklidné. Obecně to jsou od nich jen výmluvy," naváží se do IIHF, ale už nemluví o tisících obětech Ukrajinců v jejich vlasti za více než rok války vyvolané Ruskem.

Treťjak v únoru obdržel od kanadské vlády sankce v rámci nejnovějšího udělování trestů ruským představitelům kvůli válce na Ukrajině. Sankce se týkají zmrazení majetku a rovněž zákazu obchodních transakcí mimo Ruskou federaci.

Reklama

Související témata: