Je covid za námi? Příznivé vyhlídky životního pojištění v Hongkongu


			Je covid za námi? Příznivé vyhlídky životního pojištění v Hongkongu

Na německém portálu Versicherungswirtschaftheute (VWH) byl zveřejněn článek o trhu životního pojištění v Hongkongu. Tamní životní pojistitelé mohou v roce 2023 opětně počítat s růstem. Článek se opírá především o závěry analýzy provedené společností GlobalData.

V roce 2023 by mělo podle expertů této společnosti dojít k dalšímu růstu životního pojištění. Ukazatel přímého předepsaného pojistného (dále jen „pojistné“) by se měl zvýšit o 3,5 %. Pokud jde o střednědobou prognózu, tak v roce 2023 by měla hodnota pojistného dosáhnout 500,3 mld. hongkongských dolarů (HKD), tj. cca 64,2 mld. USD, a v roce 2026 pak 573,5 HKD, tj. cca 73,3 mld. USD.


Mohlo by vás zajímat: Financování hromadných žalob: Jaký je legislativní vývoj v EU?


Experti společnosti GlobalData spatřují hlavní důvod nárůstu pojistného především v uvolnění přísných restriktivních opatření přijatých v období pandemie. Tato opatření vedla podle redakce VWH k hospodářskému oslabení o 0,3 % v roce 2021 a o 4,6 % v roce 2022. Určitě nelze zpochybňovat vliv restrikcí, ale zmíněné údaje je třeba doplnit, resp. korigovat. V roce 2019 poklesl hrubý domácí produkt (HDP) v Hongkongu o 1,7 % a v roce 2020 o 6,1 %, kdežto v roce 2021 byl již zaznamenán růst HDP.   

Podstatné ale je, že po uvolnění cestovních omezení počátkem roku 2022 vzrostla nová produkce v období leden–září 2022, pokud jde o klienty z čínské pevniny, o 110 % na odhadovanou hodnotu ve výši cca 1 mld. USD. Přitom prý zprostředkovatelé životního pojištění v Hongkongu mají například povinnost prodávat životní pojištění toliko přes osobní distribuční kanály, což lze chápat jako osobní prodej s poradenstvím.


Mohlo by vás zajímat: Sloupek Kateřiny Lhotské: Zelený tunel


Nicméně vzhledem k opakovaným vlnám nákazy COVID-19 prodloužil Hongkongský orgán pro pojišťovnictví v září 2022 lhůtu výjimky, která pojistitelům a pojišťovacím zprostředkovatelům umožňuje prodávat životní pojištění i přes jiné distribuční kanály než je osobní kontakt. Zájemci o pojištění tak mají možnost až do 30. dubna 2023 sjednávat životní pojištění přes digitální platformy. V prosinci 2022 hongkongská vláda navrhla, že pojistitelé by měli nově vytvářet přeshraniční pojistné produkty v segmentu soukromého zdravotního pojištění, aby mohly být nabízeny zájemcům o pojištění z Hongkongu, kteří žijí, studují, cestují nebo pracují v „Oblasti většího zálivu“ (Greater Bay Area – GBA). Tato iniciativa by měla pojistitelům umožnit rozšíření pojistného kmene.

Experti ze společnosti GlobalData zastávají názor, že příznivý regulatorní vývoj a opatření vlády k etablování Hongkongu jako finančního centra budou v příštích letech podporovat růst životního pojištění.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články