Podvodníci mají smůlu. Ve Slavii je odhalí nově vyladěný systém


			Podvodníci mají smůlu. Ve Slavii je odhalí nově vyladěný systém
22.3.2023 Pojistný trh, Produkty

Standardní součástí každé pojišťovny je proces, který eliminuje pojistné podvody. Lidově se nazývá umělou inteligencí, ale profesionálové jej znají pod označením FMS, což je zkratka Fraud Management System. V kombinaci s provozními systémy většiny pojišťoven pracuje podle známého rčení „důvěřuj, ale prověřuj“. Slavia pojišťovna teď připravuje jeho dokonalejší verzi. Systém, který denně vygeneruje obrovské množství dat, v těchto týdnech její specialisté znovu kalibrují. Cílem tohoto procesu je zefektivnění FMS, tak aby systém generoval vyšší uchráněnou hodnotu a zároveň nedocházelo
ke zpomalování likvidace pojistných událostí.

„Tento systém se zabývá zpracováním informací o jednotlivých pojistných událostech a na základě nastaveného algoritmu rozpozná, zda nevykazují prvky podvodného jednání,“ vysvětluje vedoucí právního oddělení ve Slavii Martin Bakajsa. „Podezřelé případy se pak dostanou na stůl vyšetřovatelům, kteří je prověří,“ doplňuje Bakajsa.


Mohlo by vás zajímat: 2022: Zurich má provozní zisk 6,5 mld. USD. Talanxu vzrostlo pojistné o 17 %


Software, který neustále analyzuje škodní události, je třeba jednou za čas vyladit. Některá kritéria už nemusí být tak přísná, jiná se v něm naopak objeví zcela nově. Pojistné podvody se totiž vyvíjejí a reagují na aktuální situaci ve společnosti. Pokud je ekonomika horší, počet pojistných podvodů roste a mění se i částky, ve kterých se pojistné podvody odehrávají.

„Pojistné podvody často dělají lidé, do kterých byste to nikdy neřekli,“ popisuje jeden z vyšetřovatelů Slavia pojišťovny. „Nejčastěji jde o muže ve věku od 25 do 35 let z Ostravska, Ústecka, Karlovarska a Mostecka. V naprosté většině se jim skutečně nějaká škoda stane, ale její rozsah není tak velký, jak následně tvrdí. Podvodníci zpravidla nemají pocit, že by okrádali někoho konkrétního, a nedochází jim, že tím zvyšují sazby všem ostatním lidem, z nichž naprostá většina je slušná a o žádné podvodné jednání se nepokouší,“ líčí bývalý policista, který se už mnoho let ve Slavii zaměřuje na vyšetřování pojistných podvodů.


Mohlo by vás zajímat: Markéta Šichtařová: Cibule, papriky a ti další zelení…


Podvodníkům nepřejí jenom stále dokonalejší počítačové programy v pojišťovnách, ale plány jim kříží i různé doplňky do aut. Populární vybržďování, kterému se před pár lety na českých dálnicích věnovala dvojice Poláků s cílem získat peníze z povinného ručení „pachatelů“, kteří byli ve skutečnosti poškozenými, tak například překazil masivní rozvoj kamer ve vozidlech.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články