Hlavní obsah

Rusům u Bachmutu docházejí síly. Strategie už se otevřeně kritizuje i v televizi

Ukrajinské jednotky v posledních dnech podnikly několik útoků jihozápadně od Bachmutu s cílem dostat pod kontrolu silnici N-32, která zajišťuje spojení s Kosťantynivkou. Uvedla to ve středu britská rozvědka s tím, že ruská armáda v oblasti ztrácí dech. Její postup u Bachmutu a na dalších místech fronty kritizoval v televizi i ruský ultramilitantní propagandista Sergej Mardan.

Foto: Roman Chop, ČTK/AP

Ukrajinští tankoborníci s protitankovou střelou Stugna u Bachmutu

Článek

„V posledních dnech ukrajinské síly zahájily místní protiútok u města Bachmut na západě Doněcké oblasti, který má zřejmě snížit tlak na ohroženou zásobovací silnici N-32,“ uvedla ve středu britská rozvědka. Dodala, že „boje v centru města pokračují a ukrajinským obranným silám dál hrozí obklíčení ze severu i jihu“.

„Nicméně je tu reálná možnost, že ruský útok na město ztrácí na obrátkách, už beztak omezených. Částečně proto, že některé jednotky ruského ministerstva obrany byly přesunuty do jiných sektorů,“ dodala britská rozvědka.

Ukrajinský generální štáb však ve středu upozornil, že Rusko neustupuje od záměrů plně okupovat Doněckou a Luhanskou oblast. „Nepřítel útočí na lymanském, bachmutském, avdijivském, marjinském a šachtarském směru, na dalších se brání,“ uvedl štáb. Podle něj ukrajinské síly odrazily 114 ruských útoků. U Bachmutu ale Rusové podle Kyjeva při těchto útocích ztrácí velké množství živé síly, zbraní a vojenské techniky.

Přisouvají vojáky vycvičené na Západě. Rusové čekají u Bachmutu ukrajinskou protiofenzivu

Válka na Ukrajině

Politiku vystřídala armáda, vysvětlil neúspěchy Mardan

Ruský postup kritizoval na přelomu týdne i přední televizní propagandista Sergej Mardan ve svém diskusním pořadu. „Když se podíváte na mapu Donbasu, tam je matematika prostá. Abyste obklíčili a izolovali ne jedno město, ale celou velkou oblast, potřebujete statisíce vojáků, ohromnou koncentraci těžké techniky. U Mariupolu se to povedlo, Mariupol byl obklíčen, ale z toho prostého důvodu, že je to přístav. Ale nepovedlo se nám to u strategického města Vuhledar, o který bojuje naše armáda už několik měsíců,“ stěžuje si Mardan.

A pak zpochybňuje účelnost nekončících prudkých bojů o Bachmut. „Wagnerovci útočí na Bachmut, ale Bachmut není Dněpropetrovsk, Oděsa nebo Záporoží. Je to nevelké město a my vynakládáme takové gigantické úsilí, gigantické množství palby,“ upozorňuje Mardan.

Nezmínil ovšem, že v době dobývání Mariupolu nebyla ještě ukrajinská armáda zkonsolidovaná a nedostávala tak velkou vojenskou pomoc ze Západu jako v současnosti.

Mardan srovnal vyčerpávající boje s prvotními úspěchy severně od Krymu, kterých ale nebylo dosaženo vojenskou silou: „Proč jsme uspěli na jižním křídle, kde jsme získali Cherson? Protože jsme řešili problémy diverzně politickou cestou.“ Přiznal tak, že na jihu Ukrajiny Rusové uspěli jen proto, že se jim podařilo získat na svou stranu dost lidí podporujících Moskvu.

Mardan o situaci hovořil v dílu věnovaném výročí dvaceti let od invaze do Iráku, kde také viděl paralely: „Rád bych připomněl, jak byl dobyt Bagdád. Iráčtí generálové ho odevzdali. Američané koupili irácké generály.“

Nálety před dvaceti lety předznamenaly invazi do Iráku. Vítězství zhořklo

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám