Můžete už v březnu přezout auto na letní pneumatiky?

23.03.2023 | , Finance.cz
Spotřebitel


Chcete už přezout auto na letní obutí? Pokud je před koncem března, sledujte pozorně předpověď počasí. Jinak vám hrozí zase přezouvání na zimní, případně pokuta, v krajním případě ztráta řidičského průkazu.

Sníh za okny už dávno roztál a venku je počasí na mikinu. Znamená to, že už můžete oficiálně přezout na letní gumy a ty zimní zase do podzimu uskladnit? Ano i ne. Záleží, co říká předpověď počasí a jak moc jste si jistí.

Zdroj: Depositphotos

Povinnost použití zimních pneumatik

Podle zákona o provozu na pozemních komunikacích máme povinnost jezdit na zimních pneumatikách od 1. listopadu do 31. března za předpokladu, že se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, led či námraza, nebo pokud lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že by se na silnici nacházet mohla.


§ 40a zákona o provozu na pozemních komunikacích

Provoz vozidel v zimním období

(1) V období od 1. listopadu do 31. března, pokud 

a) se na pozemní komunikaci nachází souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo 
b) lze vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat, že se na pozemní komunikaci během jízdy může vyskytovat souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, 

lze užít motorové vozidlo kategorie M nebo N k jízdě v provozu na pozemních komunikacích pouze za podmínky použití zimních pneumatik), a to u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností nepřevyšující 3500 kg na všech kolech a u motorových vozidel s maximální přípustnou hmotností převyšující 3500 kg na všech kolech hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly. Zimní pneumatiky podle věty prvé musí mít hloubku dezénu hlavních dezénových drážek nebo zářezů nejméně 4 mm a u motorových vozidel o maximální přípustné hmotnosti převyšující 3500 kg nejméně 6 mm.


Dalo by se tedy říct, že pokud je venku na mikinu, pravděpodobně se na silnici nebude nacházet vrstva sněhu, ledu ani námrazy. Neznamená to ale, že už můžete automaticky přezout na letní obutí.

Tip: Kdy je vhodná doba pro přezutí a výměnu pneumatik

Sledujte předpověď

Důležité je sledovat předpověď počasí. Pokud už to do konce března nevypadá na mrazy, sníh atd., pak pravděpodobnost hraje ve váš prospěch a můžete vyrazit do servisu na přezutí.

Pokud byste se takto rozhodli například už v půlce února, když se náhle oteplilo na 10 stupňů, s přezutím počkejte. Předpověď nedokáže predikovat, jestli takové počasí vydrží ještě měsíc a půl.

Zákon sice říká, že povinnost mít zimní pneumatiky platí jen v případě, že se na silnici nachází souvislá vrstva sněhu, ledu či námrazy, tudíž když se nenachází, povinnost nemáte. Na druhou stranu se ale může stát, že přezujete příliš brzy. A pokud se pak do konce března ještě ochladí, začne mrznout či sněžit a vy už budete mít letní obutí, je to problém.

Tip: Jak je to se smlouvou při nákupu ojetého auta?

Pokuta za přestupek i zabavení řidičského průkazu

Nejen proto, že auto na letních pneumatikách je na sněhu prakticky neovladatelné. Pokud vás policie zastaví v rámci běžné hlídky a zjistí, že nemáte adekvátní obutí vozu, hrozí vám hned několik postihů.

Pokud vás jen přistihnou, že nemáte adekvátní pneumatiky, můžete dostat pokutu za přestupek, a to na místě do 2000 Kč, případně ve správním řízení 1500–2000 Kč.

Pokud navíc policista zkontroluje hloubku dezénu pneumatik a zjistí, že ani ta nevyhovuje, tedy že jedete na letním obutí, a navíc s nevyhovující hloubkou, tedy pod 1,6 mm, posílá věc automaticky do správního řízení. Pro vás to znamená riziko 5 trestných bodů a pokutu 5000 – 10 000 Kč.

V případě, že policista vyhodnotí, že jste pro provoz bezprostřední ohrožení, třeba proto, že zrovna nasněžilo, může vám také na půl roku až rok odebrat řidičský průkaz.

A nejhorší varianta je, že s takovým vozem způsobíte dopravní nehodu. V takovém případě se vaše pojišťovna může od pojistného plnění zcela distancovat a veškerou škodu musíte zaplatit sami.

Tip: Co dělat, když jste si koupili ojeté auto? Jak ho přepsat na sebe?

Na letní ano, ale s rozmyslem

Pokud tedy chcete přezout na letní obutí ještě před 31. březnem, je dobré dělat to s rozmyslem. Pokud podle předpovědi třeba týden či dva dopředu vidíte, že mrznout a sněžit už opravdu nebude, je přezutí bezpečné. Pokud je předpověď nejistá, nebo chcete přezout tak dlouho dopředu, že předpověď ani není k dispozici, jde o risk, který se vám může vymstít hned několikrát.

Tip: Co zjistíte z registrační značky automobilu?

Pozor, někde přezout nemůžete

Pro úplnost doplňme, že existují úseky českých silnic, kde musíte mít zimní obutí vždy, když těmito úseky projíždíte. Poznáte je podle označení dopravní značkou „Zimní výbava“. Tam, kde je tato značka, musíte mít zimní pneumatiky i po 31. březnu, tedy v podstatě kdykoli, kdy tudy jedete. Výjimkou je situace, kdy je pod značkou umístěna ještě dodatková tabulka, která například omezuje dobu platnosti značky.

Tyto úseky jsou například v oblasti kolem Kvildy, Cínovce, Horních Míseček či Hlinska.

 
Štítky:

Autor článku

Veronika Doskočilová  

Redaktorka Finance.cz


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 1.5
Hlasováno: 8 krát

Články ze sekce: Spotřebitel