Úvod ZO ZAHRANIČIA Maďarsko sa nemieni vzdať ruských zdrojov energie, vyhlásil Szijjártó

Maďarsko sa nemieni vzdať ruských zdrojov energie, vyhlásil Szijjártó

Péter Szijjártó. (Foto: archív)

Maďarská vláda sa nemieni vzdať sa ruských zdrojov energie. Cieľom kabinetu je síce diverzifikácia, no v budúcnosti Maďarsko ráta aj s ruskými energetickými nosičmi. V Bosne a Hercegovine to vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Szijjártó, ktorý sa spolu s vodcom bosnianskych Srbov Miloradom Dodikom zúčastnil na panelovej diskusii energetického fóra v Trebinji, zdôraznil, že Maďarsko sa z nijakých politických príčin nemieni vzdať svojej energetickej bezpečnosti.

Šéf maďarskej diplomacie podotkol, že podľa maďarských skúseností je ruská spoločnosť Gazprom spoľahlivým zmluvným partnerom a spolupráca s ňou nespadá pod sankcie, takže nie je dôvod vzdať sa ruských energetických nosičov.

V súvislosti s prípadnými medzinárodnými sankciami proti Dodikovi Szijjártó podčiarkol, že kým bude vládnuť terajšia vláda premiéra Viktora Orbána, vodca bosnianskych Srbov sa určite nedostane na nijaký sankčný zoznam.

Spojené štáty v januári uvalili sankcie na Dodika a jemu blízku televíznu stanicu Alternativna Televizija. Obvinili ho z toho, že svojimi „separatistickými postojmi“ ohrozuje krehký dvadsaťpäťročný mier v oblasti.