Dozvuky zaklekávání: stát všechno prohrál, bude platit, ale omluva nepřišla

Firma Naryner Construction, kterou postihly zajišťovací příkazy z éry Andreje Babiše, vyhrála poslední soud nad státem. Po absolutní prohře státu se nyní chystá soud o odškodnění.

Firma Michala Kramoliše se stala jistým symbolem. Jeho firmu málem položily zajišťovací příkazy z Babišovy éry. Všechny soudy následně vyhrál a teď se rozjel proces, na jehož konci má být odškodnění za postup finančního úřadu. Omluva od úředníků dodnes nepřišla. A za jeho příběh nebyl nikdo potrestaný.

Podnikatel Michal Kramoliš. Repro: Seznam Zprávy

Bylo osm ráno, tři dny do Vánoc, když do menší stavební firmy Naryner Construction v roce 2016 nakráčeli zlínští berní úředníci. Přinesli s sebou celkem sedmnáct zajišťovacích příkazů a nařídili firmě, aby okamžitě zaplatila 2,3 milionu korun.

„Chtěli to hned, jinak hrozili, že začnou zabavovat zařízení,“ vzpomíná na hektické předvánoční dny majitel firmy Michal Kramoliš.

Zajišťovací příkazy, které se rozmohly po nástupu Andreje Babiše k moci a měly dokázat snahu vlády bojovat proti daňovým podvodníkům, tehdy Naryner Construction málem položily.

„Zvládli jsme to jen díky tomu, že jsem si půjčil od známých. A také díky trpělivosti partnerů. De facto veškerý volný kapitál zmizel, nebyly peníze pro obchodní partnery, nebyly peníze na výplaty,“ vypočítává Kramoliš.

Na rozdíl od řady jiných podnikatelů, kteří na soudy s finančními úřady kvůli zajišťovacím příkazům neměli prostředky a energii, Michal Kramoliš se nevzdal. Trvalo to několik let soudních tahanic. Nakonec ale slavil absolutní úspěch. Vyhrál ve všech žalobách, které na finanční úřady podal.

Všechny soudy mu daly za pravdu, že zajišťovací příkazy byly vůči jeho firmě použity neoprávněně. Naposledy pak podle informací Neovlivní.cz pravomocně vyhrál i soud ohledně doměření daně. „Výsledkem je, že Naryner Construction nebyla doměřena žádná daň,“ dodává Kramoliš.

Teď se jeho firma domáhá po státu odškodnění za chybný postup úředníků.

Kdo za případ může? Proč se Alena Schillerová zdráhala omluvit? A proč úředníci nejsou za své přehmaty odpovědní? Čtěte v březnovém časopie Neovlivní.cz, objednávky v sekci PŘEDPLATNÉ.

Zdroj náhledové foto: SeznamZprávy/NEO

Sdílet článekShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email