Litva má poměrně čerstvou zkušenost s čínským obchodním embargem kvůli tomu, že navázala blízké vztahy s Tchaj-wanem. V kontextu blížící se cesty předsedkyně české Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové na Tchaj-wan, která tam vyrazí spolu s historicky největší českou podnikatelskou delegací, vysvětluje litevský velvyslanec v Česku Laimonas Talat-Kelpša, jak Vilnius na embargo reagoval. „Ztráta čínského trhu už nás nestresuje,“ zdůraznil v rozhovoru pro HN.

Zároveň bude Litva v červenci hostit summit NATO, kde se bude rozhodovat o posílení obrany východního křídla aliance. Vilnius už investuje více než miliardu eur do budování zařízení, která budou hostit spojenecké vojáky – včetně těch českých. A spojence žádá jak o víc vojáků, tak o protiletadlovou a protiraketovou obranu.

Při pohledu na česko-litevské ekonomické vztahy Talat-Kelpša zdůraznil, že nevyužité možnosti spolupráce českých a litevských firem jsou například v biotechnologiích, které se v Litvě nebývalé rozvíjejí a už tvoří 2,7 procenta litevského HDP. A nové hosty by v Pobaltí mohly získat i české lázně, které tam mají výborné renomé.

Na Tchaj-wan nyní míří česká parlamentní a obchodní delegace. Litva má po sblížení s Tchaj-wanem drsné zkušenosti s Čínou, včetně obchodního embarga na litevské zboží. Jaké je hlavní poučení, které by se dalo sdílet s ostatními spojenci v EU a NATO v době, kdy jsou vztahy s Čínou stále napjatější?

Především musím zdůraznit, že současnou podobu vztahů s Čínou si Litva nevybrala sama. Bylo rozhodnutím čínské vlády eskalovat napětí a vyvíjet na Litvu neodůvodněný ekonomický tlak. Litva již několik let rozšiřuje své vztahy se zeměmi v indo-pacifické oblasti, otevřela své mise v Jižní Koreji, Austrálii a Singapuru. Naše zastoupení na Tchaj-wanu bylo nedílnou součástí této strategie. Důležité je, že bylo v souladu se zavedenou praxí ostatních evropských zemí. Například Česko má v Tchaj-peji rovněž obchodní kancelář. Tentokrát se však Čína náhle rozhodla vznést zásadní námitky proti otevření naší mise. Představte si: některé země mají „povoleno“ mít v Tchaj-peji kancelář, ale Litva ne. Jako suverénní země jsme se k takovému přístupu nemohli přihlásit.

Zbývá vám ještě 80 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.