Hlavní navigace

Na Portálu dopravy nově najdete i digitalizované žádosti pro vydávání dokladů plavidel

23. 3. 2023

Sdílet

2010-08-2-ceske_lodenice_dokoncuji_posledni_zakazky_zrejme_padno Autor: profit

Přes Portál dopravy můžete nově využít tři digitalizovaná podání z oblasti vydávání dokladů plavidel.

Od 16. března si tak zde nově můžete elektronicky podat následující žádosti:

  • žádost o prodloužení platnosti lodního osvědčení pro malé a rekreační plavidlo (nejčastější typ žádosti podávané v oblasti malých plavidel), v rámci které je po provedení technické prohlídky prodloužena platnost lodního osvědčení,
  • žádost o zapsání změn údajů v rejstříku malých plavidel a v lodním osvědčení plavidla týkajících se plavidla (můžete změnit účel plavidla či nechat zapsat jinou změnu – např. výměnu motoru, změnu účelu motoru, přidání do evidence dalšího motoru pro možnost výměnného způsobu provozu apod.,
  • žádost o zapsání plavidla do rejstříku malých plavidel a vystavení lodního osvědčení malého a rekreačního plavidla (splnění požadavku na evidenci plavidla je zákonnou povinností vlastníka nebo provozovatele plavidla v ČR).

Digitalizace dopravních agend je jednou z hlavních priorit našeho ministerstva. Jsem rád, že ještě před startem plavební sezony jsme zvládli digitalizovat další žádosti o doklady plavidel a úspěšně směřujeme k jasnému cíli: digitalizaci všech dopravních agend do konce roku 2025, uvedl ministr dopravy Martin Kupka.      

Podrobnosti vč. návodů na vyplnění žádostí najdete na webu Státní plavební správy.

Agenda plavby, která spadá pod Státní plavební správu, patří mezi oblasti, kde se daří postupovat s digitalizací nejrychleji. Od spuštění Portálu dopravy v prosinci 2022 si přes něj můžete elektronicky požádat například o průkaz vůdce malého plavidla nebo se přihlásit na zkoušky. Zároveň je nově možné vidět na Portálu dopravy všechny doklady, které byly občanovi vydány Státní plavební správou a informace o jím vlastněných plavidlech, informovala také ředitelka Státní plavební správy Klára Němcová.

Další rozšiřování funkcí Portálu dopravy bude následovat. Během příštích týdnů by mělo podle Kupky dojít k rozšíření služeb vybraných leteckých agend.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Autorka je zástupkyní šéfredaktora serveru Měšec.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).