Znak Praha 15 (odkaz na titulní stránku) 

Městská část Praha 15 Horní Měcholupy - Hostivař - Oficiální web


 

 

Zápis z jednání Komise zdravotnictví a sociálních věcí ze dne 15. 03. 2023

 

 
 
Přítomni: předseda komise - Bernat Petr, Krumpl Miroslav, Ing. Táflová Kateřina, PharmDr. Nováková Adéla, Mgr. Hogenová Andrea, DiS., Bc. Patáková Marta, Mgr. Krybusová Klára (celkem přítomno 7 ze 7 členů, Komise byla usnášeníschopná)

Stálý host: pan místostarosta Pešek Pavel

Nepřítomni: -----


Program:

  1. Určení ověřovatele zápisu

    Předseda komise navrhl jako ověřovatelku dnešního zápisu paní Ing. Kateřinu Táflovou. Členové následně hlasovali. 

    Hlasování:  U1  ano: 7

    U1-1/2023

    Komise schválila navrženou kandidátku na ověření zápisu.

  2. Schválení programu jednání Komise zdravotnictví a sociálních věcí Rady MČ Praha 15

    Předseda komise předložil členům ke schválení program jednání.

    Hlasování:  U2  ano: 7

    U2-1/2023

    Komise schválila program jednání.

  3. Představení a kontakty členů komise

    Předseda komise vyzval členy, aby se jednotlivě představili. Proběhlo představovací kolečko. Dále došlo ke kontrole dostupných kontaktních údajů jednotlivých členů. Komise souhlasila s tím, že tabulka s kontaktními údaji (tel. čísla a e-mailové adresy), bude přiložena k zápisu pro potřeby všech. 

  4. Stanovení termínů jednání komise na rok 2023

    Předseda komise navrhl, že by se komise scházela cca 1x za čtvrtletí s tím, že v případě potřeby či akutní naléhavosti, by se svolalo jednání operativně. Témata k případnému jednání mohou navrhovat i jednotliví členové. Předseda komise předpokládá, že do léta se komise ještě alespoň 1x sejde. Předseda komise dále plánuje také návštěvy terénu, tedy různých sociálních zařízení P15. V tomto volebním období bude v řešením především projekt Gercenova, je tedy v plánu se jím více zabývat a sledovat.
    •  Paní Mgr. Krybusová vznesla dotaz, zda by nebylo vhodné se scházet častěji. Domnívá se, že při této stanovené frekvenci se toho projedná méně.
      Odpověď: pan místostarosta Pešek se k tomu vyjádřil tak, že souhlasí s plánovanou frekvencí pana předsedy Bernata, s tím, že v případě potřeby bude jednání svoláno operativně. Pan předseda komise dále k tomuto uvedl, že členové komise budou v mezidobí komunikovat elektronicky formou e-mailů a přes digitální uložiště (digitální uložiště – viz bod programu č. 6). Bude tak možné vznášet dotazy a případné podněty pro jednání.
      Paní Ing. Táflová uvedla, že souhlasí s tím, aby se jednání přeneslo více do online prostředí.
    • Paní PharmDr. Nováková k danému vznesla dotaz, zda by bylo možné vytvořit tzv. sumář, ze kterého by bylo patrné, čeho se v minulosti dosáhlo, aby se o tom znovu nejednalo.
    • K požadavku se připojila i paní Mgr. Hogenová, DiS. s tím, že by bylo dobré získat i demografickou studii – tedy přehled rozložení populace na Praze 15 (kolik je seniorů, kolik je matek samoživitelek, kolik je invalidních občanů atd.). Zároveň by bylo dobré zmapování, jaké jsou na Praze 15 poskytovány služby a jakou mají kapacitu a dále kolik je zde pediatrů a lékařů apod. Paní Mgr. Hogenová, DiS. konstatovala, že na Praze 15 je nedostatek pediatrů a je nutné s tím něco dělat.
      Odpověď: k položeným dotazům se vyjádřil pan místostarosta Pešek s tím, že vytvoření sumáře a demografické studie není problém, o zajištění se postará. K otázce nedostatku pediatrů uvedl, že situace je vedení MČ P15 známá a je zde stálá snaha o řešení. Důležité je zapojení MHMP. Lékařům jsou nabízeny různé benefity (např. služební byt), ale ani tak nejsou všechna místa obsazená. Pan místostarosta Pešek dále uvedl, že primární odpovědnost za obsazenost nesou zdravotní pojišťovny.

  5. Jednací řád komise

    Předseda komise k tomuto bodu uvedl, že v současné době nemají komise vytvořené jednací řády. Na tvorbě vzorů jednacích řádů nyní pracuje Kontrolní Výbor. V jednacím řádu musí být ošetřeno např. hlasování členů, ale také forma jejich komunikace. Mělo by zde být uvedeno, že komise budou využívat digitální uložiště.
    Až bude návrh jednacího řádu hotov, dostane ho komise k projednání.

  6. Digitální uložiště materiálů pro volební období 2022 – 2026

    Předseda komise seznámil členy s tím, na jakém principu bude fungovat digitální uložiště komise. Bude se jednat o digitální prostor, kde budou ukládány zápisy z jednání komise, potřebné dokumenty (např. adresář členů komise, požadovaný sumář – viz bod programu č. 4 atd.), usnesení rady atd. Členové sem budou moci ukládat materiály k problematikám, které budou chtít následně projednat. Ukládání bude probíhat přes předsedu komise. Digitální uložiště – jeho obsah – bude viditelný pouze pro členy komise.
    • Paní Ing. Táflová vznesla dotaz, zda bude možné v tomto digitálním prostředí i vzájemně komunikovat např. formou nějakého chatu.
      Odpověď: pan předseda komise sdělil, že zde nebude možné chatovat, jedná se o prostor pro sdílení pouze souborů a dokumentů.
      Pan místostarosta Pešek sdělil, že zajistí přes IT odd. zřízení potřebných přístupů do digitálního uložiště členům komise. Budou stanoveny pravděpodobně 2 termíny na schůzku s IT odd. pro vyřízení potřebného. Členové komise budou o všem informování e-mailem.

  7. Grantové řízení pro sociální oblast pro rok 2023

    Pan místostarosta Pešek informoval komisi, že grantové řízení poběží stejně jako v předešlých letech.
    Uvedl, že Rada MČ schválila navýšení z částky 200 000,- Kč na 600 000,- Kč. Rada MČ dále schválila i navýšení v případě jednorázového grantu z 30 000,- Kč na 40 000,- Kč.

    Harmonogram:
    • Žádosti je možné podávat od 17.4. 2023 do 16.6.2023
    • Následovat bude posouzení žádostí
    • Rozhodnutí Rady MČ se uskuteční dne 12.7.2023
    • Zveřejněno bude dne 19.7.2023

    Forma žádosti zůstává stejná jako v předešlých letech – tedy papírová.
    Veškeré informace k dané problematice budou zveřejněny na webu Prahy 15 – www.praha15.cz
    • Paní Mgr. Krybusová vznesla dotaz na propagaci grantového řízení, zda budou informace zveřejněny např. i na FB, v mobilním rozhlase, Hlasateli atd.
      Odpověď: pan místostarosta Pešek uvedl, že ano, že základní informace budou zveřejněny v Mobilním rozhlase, v Hlasateli, na webu Prahy 15 a na FB. Bude zde uveden odkaz na webové stránky a základní informace. Zajištění zveřejnění zařídí pan místostarosta Pešek.
    • Paní Ing. Táflová vznesla dotaz, zda by se informace mohla v rámci FB zveřejnit i ve skupinách vytvořených obyvateli Prahy 15 (různé sousedské skupiny).
      Odpověď: pan místostarosta Pešek spolu s panem předsedou komise sdělili, že toto je možné, informace bude zveřejněna na oficiálním FB profilu MČ Praha 15 a z tohoto bude možné jí sdílet do sousedských skupin na FB.

    8. Diskuze, různé

    • Pan místostarosta Pešek informoval, že je v plánu obnovit tradici výletů pro seniory. Nyní jsou zjišťovány možnosti. Následně budou komisi předány informace.
    • Pan místostarosta Pešek sdělil, že bylo opět zavedeno páteční plavání pro seniory. Ze strany seniorů o to byl velký zájem. Páteční plavání bylo zahájeno koncem února a bude trvat po celou sezónu.
    • Pan místostarosta Pešek informoval komisi, že proběhlo první setkání Poradního sboru seniorů. Nabídl možnost sdílení zápisů z těchto jednání. Členové komise mají zájem. Bylo dohodnuto, že zápisy budou ukládány do digitálního uložiště. Do digitálního uložiště budou ukládány i pozvánky na jednání Poradního sboru seniorů.
    • Paní Mgr. Krybusová vznesla dotaz, zda by bylo možné se jednání Poradního sboru seniorů zúčastnit.
      Odpověď: pan místostarosta Pešek sdělil, že je to možné.
    • Pan místostarosta v krátkosti představil náplň setkávání Poradního sboru seniorů. Sdělil, termín dalšího jednáni Poradního sboru seniorů: 27.3.2023 od 15:30 – zasedací místnost 7. patro ÚMČ Praha 15.
    • Pan místostarosta Pešek uvedl, že bylo zjištěno, že ve správním obvodu Prahy 15 se nachází automat na čaje s bylinou KRATOM. Jedná se o nevhodnou, návykovou látku. Jelikož je automat zcela přístupný, jsou v ohrožení především děti. Pan místostarosta Pešek sdělil, že má v plánu vyvolat jednání s majiteli automatů. Bude jednat o odstranění tohoto automatu. Paní Mgr. Krybusová k danému uvedla, že tuto problematiku řeší i MČ Praha 10. Pan místostarosta Pešek sdělil, že informace o nevhodnosti tohoto automatu (výrobků s bylinou KRATOM) bude vyvěšena na FB profilu MČ Praha 15.
    • Paní Ing. Táflová informovala členy komise, že od 22.3.2023 začíná mezinárodní festival Jeden svět.
    • Paní Ing. Táflová uvedla, že stále pokračuje v mapování bezbariérovosti na Košíku. Výsledky poté zašle.
    • Pan místostarosta společně s panem předsedou komise sdělili, že se na ně obrátila Pražská organizace vozíčkářů. S organizací se plánuje schůzka pro vzájemné předání informací. S touto organizací bylo již v minulosti spolupracováno. Získané informace z jednání budou následně členům komise předány.


Termín dalšího jednání Komise: jednání bude naplánováno dle aktuální potřeby. O termínu budou všichni včas informování.



schválil: Petr Bernat

zapsala: Mgr. Kateřina Karschová, DiS.

ověřila: Ing. Kateřina Táflová
 

Odkazy

 
Zodpovídá: KT OIT
Vytvořeno / změněno: 23.3.2023 / 23.3.2023

 

Kontakt

Městská část Praha 15
Boloňská 478/1
Praha 15 - Horní Měcholupy
109 00 Praha 111
Tel.: +420 281 003 111
E-mail: podatelna@praha15.cz

Podrobný kontakt


Sociální sítě

  • Facebook
  • YouTube
  • Instagram

Úřední hodiny

Kontakt (všechny odbory)
Pondělí: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Středa: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Osobní doklady, trvalý pobyt, voličské průkazy
Pondělí: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Úterý: 8:00 - 12:00
Středa: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Čtvrtek: 8:00 - 12:00

Doplňující informace

 
POZOR! Vyvolávací systém - vydávání lístků končí 15 minut před koncem úředních hodin, může být ukončeno i dříve, je-li  počet klientů požadujících službu vyšší než jsou časové a technické možnosti přepážky!
 

Ověřování listin a podpisů, CZECHPOINT
Pondělí: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Úterý: 8:00 - 12:00
Středa: 8:00 - 12:00, 13:00 - 17:30
Čtvrtek: 8:00 - 12:00
Podatelna
Pondělí: 7:30 - 12:00, 13:00 - 18:00
Úterý: 7:30 - 12:00, 13:00 - 15:00
Středa: 7:30 - 12:00, 13:00 - 18:00
Čtvrtek: 7:30 - 12:00, 13:00 - 15:00
Pátek: 7:30 - 12:00, 13:00 - 14:00

Odběr novinek

Objednejte si bezplatné zasílání novinek do Vaší e-mailové schránky.

Informace o zpracování osobních údajů


 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém