Společnost Air France zveřejnila podrobnosti letního letového řádu 2023

23.03.2023 - Evropa



Letecká společnost Air France informovala o novinkách letního letového řádu, který začne platit od konce března. V letní sezóně 2023 bude francouzský dopravce létat až 835 letů denně do 191 destinací v 89 zemích. Díky silné poptávce po cestování v kombinaci se zrušením posledních zbývajících omezení se nabídka společnosti vrátila na úroveň předcovidového roku 2019.

Dálkové linky: obnovení kapacit do Číny, nové cíle v Kanadě a na východě Afriky

V návaznosti na zrušení restrikcí pro cestování z/do Číny Air France postupně navyšuje lety do této země. Lety do Pekingu, Šanghaje a Hongkongu budou postupně přibývat v průběhu jara, aby k 1. červenci dosáhly počtu jeden let denně do každé destinace, což představuje 21 letů týdně. Air France rovněž počítá s navyšováním kapacit do Tokia. Lety společnosti přistávají v japonské metropoli na obou hlavních letištích. Na letiště Haneda bude z Paříže vypravováno až 11 letů týdně, na letiště Narita pak tři lety týdně.

Novou severoamerickou destinací bude Ottawa (foto: Wladyslaw/Wikimedia Commons - CC BY-SA 3.0)

V reakci na růst poptávky po letech do Severní Ameriky společnost rozšiřuje lety také do tohoto regionu. Letos v létě bude Air France provozovat až 180 letů týdně z/do 14 amerických cílů včetně dvou letišť v New Yorku (JFK a Newark). Do Kanady bude společnost vypravovat 50 letů týdně do pěti kanadských měst. Novou destinací je kanadské hlavní město Ottawa, kam společnost zahájí lety 27. června. Nová linka bude provozována pětkrát týdně letadly Airbus A330-300. Air France bude jediným dopravcem provozující přímé lety mezi Ottawou a Evropou.

Air France - Airbus A330-300 (foto: Air France)

V Latinské Americe nabídne Air France zajímavé rozšíření, když od 5. května prodlouží jednou týdně svou linku Pointe-à-Pitre - Fort-de-France – Cayenne až do Belému na severovýchodě Brazílie. Cestujícím z ostrovů Guadeloupe a Martinik se tak otevře možnost přímého letu do Brazílie. Lety budou zajišťovány letadly Airbus A320.

Air France byla velmi aktivní v Africe během pandemie Covid-19 a tak je nynější kapacita nad úrovní roku 2019. Od 12. června bude společnost nově létat Dar es Salaamu. Linka do hlavního města Tanzanie bude prodloužením současné linky na Zanzibar a bude provozována třikrát týdně Boeingy 787-9. Celkem letní letový řád počítá s dálkovými lety do 85 destinací.

Evropa: 106 destinací a 66 sezónních linek

Během letošního léta bude Air France vypravovat až 650 letů denně do 106 francouzských a evropských měst. Cestujícím také nabídne 66 sezónních linek, které budou odlétat z Paříže a francouzských regionálních letišť. Bude se jednat zejména o sezónní lety na Korsiku, do Řecka, Alžírska, Maroka a Tuniska.

Transavia France, francouzská nízkonákladová pobočka Air France, bude provozovat téměř 200 linek do 120 destinací, z toho stovka bude létat z pařížského letiště Orly. Společnost tak bude hlavní nízkonákladovou aerolinií létající z pařížských letišť.

Air France rovněž pokračuje v zavádění svých nejnovějších kabin pro dálkové lety, které postupně instaluje do dvanácti letadel Boeing 777-300ER. Nyní jsou k dispozici tyto nové kabiny na linkách New Yorku-JFK, Dakaru a Rio de Janeira. Od 27. března pak budou zavedeny nově na letech za Paříže do Johannesburgu v Jihoafrické republice.

Air France - Boeing 777-300ER (foto: Air France)

Témata