Úvod ZO ZAHRANIČIA Svetová zdravotnícka organizácia nepriamo obvinila Elona Muska z klamstva

Svetová zdravotnícka organizácia nepriamo obvinila Elona Muska z klamstva

Elon Musk. (Fotomontáž: archív)

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nepriamo obvinila multimiliardára Elona Muska zo šírenia klamstiev. Musk totiž v statuse na svojej sociálnej sieti Twitter vyzval krajiny, aby sa nevzdávali svojich právomocí v súvislosti s pripravovanou medzinárodnou dohodou o boji proti pandémiám.

Muskovo vyjadrenie generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus odmietol, keď na mediálnom brífingu v Ženeve vyhlásil, že tvrdenie, že dohodou sa právomoci štátov postúpia Svetovej zdravotníckej organizácii, je klamstvo. Ubezpečil tiež, že obsahu dohody budú rozhodovať výlučne štáty a signatári dosiahnutú dohodu implementujú v súlade so svojou legislatívou.

„Dohoda o pandémii to nezmení. Táto dohoda pomôže krajinám lepšie sa chrániť pred pandémiami. Pomôže nám lepšie chrániť ľudí bez ohľadu na to, či žijú v krajinách, ktoré sú bohaté alebo chudobné,“ napísal šéf WHO na Twitteri.

WHO vo svojej reakcii neuviedla Muskovo meno a samotný Tedros sa vyjadril, že „ak má nejaký politik, podnikateľ alebo ktokoľvek iný nejasnosti v tom, čo pandemická dohoda je a čo nie je, veľmi radi o tom budeme diskutovať a vysvetľovať“.

O tom, že členské štáty WHO čoskoro začnú rokovať o návrhu dohody, ktorá by sa mala zaoberať otázkami, ako je zdieľanie informácií a nerovnaký prístup k vakcínam medzi bohatými a rozvojovými krajinami v súvislosti s chorobou COVID-19, informoval Tedros ešte začiatkom marca.

Dohoda by podľa oficiálneho tvrdenia WHO mala zabezpečiť rýchlu výmeny informácií medzi krajinami, keď čelia globálnej zdravotnej kríze, akou bola pandémia COVID-19, a mala by zabrániť nerovnosti v prístupe k vakcínam.