Hlavní obsah

Brutální protesty ve Francii: 457 zadržených, 441 zraněných policistů

Aktualizováno

Při protestech proti francouzské důchodové reformě zatkla policie ve čtvrtek a v noci na pátek 457 lidí, zranění utrpělo 441 policistů, uvedl francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Demonstrací proti reformě penzí se po celé zemi účastnilo kolem 1,8 milionu lidí, odboráři tvrdí, že jich bylo dokonce 3,5 milionu.

Nepokoje v Bordeaux Video: Reuters

 
Článek

Na řadě míst se protesty vyhrotily a musela zasahovat policie. Například v západofrancouzském Bordeaux hořela část radnice, kde má být v úterý uvítán britský král Karel III. Jen z Paříže bylo ve čtvrtek pozdě večer hlášeno na 140 požárů.

V Nantes zase demonstranti vnikli do budovy správního soudu, vyplenili recepci a rozbili okna a dveře. Poškozeno bylo také několik obchodů. V Lorientu na severozápadě 68milionové země se terčem útoků části demonstrantů stala městská policejní stanice, jinde zase na policisty létaly dlažební kostky nebo zápalné lahve.

Ministr vnitra Gérald Darmanin uvedl, že si čtvrteční protesty vyžádaly výrazně větší škody než předešlé demonstrace. Výtržnosti připsal na vrub krajní levici.

V Paříži se odehrály pouliční bitky mezi policií a skupinami černě oděných, maskovaných osob, které zaútočily na nejméně dvě restaurace rychlého občerstvení, supermarket a banku. Policisté, na které v hlavním městě létaly zápalné lahve a další předměty, se pokoušeli výtržníky rozehnat i slzným plynem.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Srážky policie s demonstranty se odehrávaly po celé zemi.

Darmanin je šokován nedostatečnou reakcí politiků nad počtem zraněných policistů, kterých je podle něj od začátku protestů téměř tisícovka. „Země by se měla probudit a odsoudit krajní levici a radikály. Je jich málo, ale jsou extrémně násilní,“ dodal Darmanin.

Důchodová reforma je podle vlády nezbytná, jinak hrozí krach důchodového systému. Kromě zvýšení věku odchodu do důchodu se má zvýšit i počet odpracovaných let nutných pro získání plné výše penze. Věk odchodu do důchodu by se měl zvýšit z 62 na 64 let.

Stávky, dopravní chaos a milion lidí v ulicích. Francie opět protestovala

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám