Vrcholní evropští politici prožívají jeden z nejklidnějších summitů EU za poslední roky. Jak debata o pomoci Ukrajině, tak o odpovědi na masivní dotování amerických výrobců „čistých“ technologií probíhá nad očekávání smírně. Konec prvního dne tradiční bruselské schůzky přišel ve čtvrtek večer ve 21:19, což se tu podle pamětníků dvacet let nestalo.

„Včerejší Evropská rada byla velmi konsenzuální,“ shrnul to v pátek dopoledne na úvod druhého dne schůzky premiér Petr Fiala (ODS). „Jsem rád, že i po roce trvání ruské agrese na Ukrajině je pozice Evropské unie jednotná, silná a rozhodná. Nijak neoslabuje naše odhodlání Ukrajinu podporovat,“ dodal Fiala.

Hladké debaty způsobuje hlavně to, že politici dostali k posvěcení už víceméně hotové dohody. Případně se vyhnuli technickým detailům, které by mohly vést ke sporům. 

Evropští politici tak konkrétně posvětili uvolnění dvou miliard eur na nákup munice pro Ukrajinu. Zemi čelící brutální ruské agresi by to mělo v následujících měsících zajistit milion kusů dělostřeleckých granátů. 

Zbývá vám ještě 70 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se

Nahlédněte do zákulisí dění v Evropě a sledujte českou stopu v Bruselu. Odebírejte nejlepší newsletter v Česku věnovaný EU Ředitelé Evropy. Připravují ho pro vás každý týden Ondřej Houska a Kateřina Šafaříková.