Hyundai ve svých autech zachová fyzická tlačítka, dokud nebude k dispozici autonomie 4. úrovně

Osobní auta se v průběhu desetiletí hodně měnila, zejména pokud jde o jejich interiéry plné technologií. Výrobci se předhánějí v přidávání stále větších dotykových displejů, zatímco tradiční fyzická tlačítka a ovládací prvky nejspíš čeká osud dinosaurů. Jihokorejská automobilka Hyundai však není připravena se klasických ovladačů zbavit – alespoň ne do doby, než budou její vozy dostatečně autonomní.

Šéf oddělení designu Sang Yup Lee při představení nové generace modelu Hyundai Kona potvrdil, že firma ve svých vozech zachová fyzická tlačítka a ovladače. Mohlo by se zdát, že se tím i u nás úspěšná automobilka střílí do vlastní nohy, když neimplementuje nejnovější technologie, ale důvodem k tomuto rozhodnutí je snaha o zachování bezpečnosti.

Tlačítka a hejblata

„V posledních letech jsme fyzická tlačítka používali poměrně často.“ konstatuje Lee s tím, že z jeho pohledu by všechny ovládací prvky, které nějakým způsobem souvisejí s bezpečností, měly mít podobu fyzického tlačítka, které slouží k provedení konkrétní akce.

Právě z tohoto důvodu je nejnovější verze Huyndaie Kona vybavena, kromě dvou 12,3" displejů, také spoustou fyzických ovládacích prvků. Jejich prostřednictvím lze například nastavovat hlasitost autorádia, zapínat a vypínat klimatizaci či aktivovat vyhřívání zadního okna.

Hyundai nevylučuje, že se jednou fyzických tlačítek úplně zbaví, ale dojde k tomu až poté, co začne vyrábět autonomní vozidla 4. úrovně, která nebudou za většiny okolností vyžadovat lidskou interakci. Pokud řidič nebude muset neustále sledovat silnici, bude mít možnost „hrát“ si s obrazovkami dle libosti.

Proti proudu

Huyndai tak jde proti proudu, neboť většina výrobců od fyzických tlačítek upouští ve prospěch dotykových obrazovek. Například SUV Mercedes-Benz 2023 EQS má 56palcovou obrazovku Hyperscreen, která pokrývá téměř celou přední palubní desku a obsahuje přístrojovou desku, informační a zábavní systém a displej pro cestující.

Vzhledem k tomu, že se prakticky všechny funkce vozidla a jeho informačního a zábavního systému ovládají prostřednictvím obrazovek a softwarových tlačítek, jsou řidiči často nuceni odvrátit zrak od vozovky, aby mohli vyhledávat v nabídkách nebo najít příslušný ovladač.

Najít a používat rozměrné fyzické tlačítko, volič nebo přepínač bývá mnohem snazší a řidič obvykle nemusí přestat sledovat dění před sebou. „Až přijde čtvrtá úroveň autonomního řízení, budeme mít všechny ovládací prvky v podobě softwarových tlačítek, ale do té doby je při řízení nejbezpečnější mít oči na silnici a ruce na volantu,“ uzavřel Lee.

Diskuze (19) Další článek: Superčip H100 je tím nejrychlejším, co kdy Nvidia vyrobila. Výkon v AI stoupne až 30×

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,