MojAndroid

Zatiaľ čo celkový predaj smartfónov v roku 2022 klesol medziročne o 12 %, tak celosvetový predaj prémiových smartfónov (s cenou nad 600 dolárov) naopak medziročne vzrástol o 1 %. Prémiový segment navyše tvoril 55 % celkových príjmov z predaja smartfónov. Informáciu priniesol portál BusinessKorea na základe štatistiky analytickej spoločnosti Counterpoint Research.

Čo je príčinou rastu predaja prémiových smartfónov?

Hlavným dôvodom je to, že bohatší spotrebitelia boli minulý rok vďaka vyšším príjmom imúnnejší voči ekonomickej kríze vo svete. Tým pádom predaje na prémiovom trhu rástli, zatiaľ čo predaje smartfónov nižšej a strednej triedy skôr klesali. Navyše títo zákazníci berú smartfón ako osobnú vec, takže sú pripravení minúť za neho viac a ponechať si ho na dlhšie obdobie. Aj preto bol v roku 2022 najrýchlejšie rastúci trh smartfónov s cenou nad 1 000 dolárov (medziročne o 38 %).

Counterpoint Research
Príjem z predaja prémiových smartfónov | Zdroj: CounterpointResearch.com

Apple kraľuje trhu prémiových smartfónov. Samsung ovládol trh skladacích smartfónov

Najpredávanejším výrobcom na trhu prémiových smartfónov bola americká spoločnosť Apple s podielom 75 %. Medziročne dokonca zaznamenala rast až o 6 %. Najväčší medziročný rast však zaznamenala spoločnosť Google so svojimi smartfónmi Google Pixel a to až o 118 %. Paradoxom je, že na trhu prémiových smartfónov má aj tak iba 1 % podiel. Druhé miesto patrí Samsungu s 16 % podielom a medziročným poklesom o 5 %.

Counterpoint Research
Podiel výrobcov na trhu prémiových smartfónov | Zdroj: CounterpointResearch.com

Čínsky výrobca Huawei zaznamenal medziročný pokles o 44%. Napriek tomu mu však patrí 3. miesto s 3 % podielom na trhu. Pokles o 40 % na trhu prémiových smartfónov zaznamenal aj ďalší čínsky výrobca Xiaomi s 1 % podielom. Naopak čínsku značku Honor môže tešiť medziročný rast o 110 %, ktorý rovnako stačil len na 1 % podiel na trhu. Jednoznačným kráľom na trhu prémiových smartfónov je tak Apple s takmer nedosiahnuteľným náskokom.

Counterpoint Research
Podiel operačných systémov na trhu prémiových smartfónov | Zdroj: CounterpointResearch.com

Jeho hlavného konkurenta, juhokórejskú spoločnosť Samsung, môže tešiť aspoň 80 % podiel na trhu prémiových skladacích smartfónov. Vďačí za to minuloročným modelom Samsung Galaxy Z Fold4 a Galaxy Z Flip4. Z pohľadu operačných systémov na trhu prémiových smartfónov je víťazom platforma iOS s podielom 75 %. Systém Android má podiel 23 %. Minulý rok bol jeho podiel 28 %.

Náš tip
Instagram prichádza s novinkou, ktorá nepoteší. Reklamy prichádzajú tam, kde doteraz neboli
24.3.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+