Radek Špryňar
24. března 2023 • 11:10

Reprezentace jde do boje o EURO. Fouskův vzkaz: Hrajte o první místo!

Autor: Radek Špryňar, inf
Vstoupit do diskuse
4
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nejlepší střelec se nedostal ani do Brna… Osmnáctka na baru?!
Dvořák po generálce na UFC. Zranění je pryč, zkoušel jsem nové zbraně
VŠECHNA VIDEA ZDE

Výšlap za postupem na mistrovství Evropy v Německu dnes začíná. „Chceme hrát o první místo ve skupině, vše musí podloženo dobrými výkony,“ stanovil jasné zadání Petr Fousek, šéf fotbalu v tuzemsku. Jde o jasný vzkaz trenéru Jaroslavu Šilhavému, že kalendářní rok 2022 plný neúspěchů se nesmí opakovat. Na úvod kvalifikace dnes večer Česko ve vyprodaném Edenu hostí Polsko, osmifinalistu nedávné světové přehlídky v Kataru.



Je dobré přiblížit uvažování fotbalových vlád zemí, které se v pátek v Praze srazí na úvod kvalifikace o EURO 2024. Přesně před dvanácti měsíci Česko neuspělo v baráži o mistrovství světa. Byť ve švédské Solně předvedlo solidní taktický výkon a Jaroslav Šilhavý realizoval zajímavý strategický plán se třemi stopery, porážka 0:1 v prodloužení znamenala konec snu o postupu na mistrovství světa. Šlo o neúspěch.

Přesto trenér dostal novou vylepšenou smlouvu a vedení svazu v čele s předsedou Petrem Fouskem mu splnilo i další přání, a to neměnit ani na jedné pozici realizační tým. Přitom právě mírná obměna, či doplnění štábu, se v centrále na Strahově velmi diskutovaly. Čas od času z prostředí někdo zdvihl obočí nad rozhodnutím výkonného výboru mající reprezentaci v gesci.

Co následovalo? Jízda po horské dráze v Lize národů. Nadprůměrné domácí vystoupení se Švýcarskem (2:1) a Španělskem (2:2), pak čtyři porážky v řadě korunované otřesným výkonem proti Portugalsku (0:4) a pádem z elitní skupiny Ligy národů. Šilhavého mužstvo dostalo céres od fanoušků a médií, trenér jakbysmet.

Podzimní analýza druhého neúspěchu v řadě vypracovaná vedením reprezentace však zůstala v režimu přísného utajení. Výstup se ven nedostal. „Proběhla určitá kritika, mediální i odborná, po některých zápasech Ligy národů. O některých věcech jsme diskutovali interně,“ poznamenal Fousek.

Na důvěru vůči hlavnímu trenérovi to nemělo vliv. O to víc nyní svazový předseda požaduje zcela flagrantní změnu v začínající kvalifikaci o mistrovství Evropy. „Chceme hrát o první místo ve skupině, vše musí podloženo dobrými výkony,“ klade na stůl požadavky. „Respektujeme sílu Polska, ale na druhou stranu v baráži o mistrovství světa postoupilo kontumačně přes Rusko a pak doma porazilo Švédsko. Takže ten rozdíl – oproti nám – není dramatický.“

V Polsku zvolili vůči vlastnímu trenérovi zcela odlišný přístup. Navzdory postupu do osmifinále mistrovství světa (!) se u sousedů strhl mediální lynč na celý tým a především osobu kouče Czeslawa Michniewicze. Neatraktivní způsob hry na bojištích v Kataru měl důsledky: trenér u týmu skončil.

Poláci si usmysleli, že nové jméno bude top. Uvažovali o Stevenu Gerrardovi, o domácí superstar Marku Papszunovi z Rakówa. Ale pak zalovili v pokladně a k reprezentaci instalovali uznávaného Fernanda Santose, posledních osm let sedícího na střídačce Portugalska, kterou v roce 2016 dovedl k triumfu na mistrovství Evropy.

Je evidentní, že Šilhavý je před startem kvalifikace pod tlakem. Smlouvu má do závěrečného zápasu ve skupině. Pokud na šampionát, který se bude konat v červnu a červenci příštího roku v Německu, postoupí, kontrakt se automaticky prodlouží do konce turnaje.

První krok v roce 2023 učinil Šilhavý nesmírně sympaticky. Sebevědomě a bez dřívější opatrnosti. Reprezentaci omladil. Vzal do týmu šest nováčků. Vysloužil si pochvalu, žádné jméno kádru nebylo zpochybňováno.

„Omlazení mužstvu prospělo. I když nám samozřejmě chybějí někteří zranění v čele s (útočníkem) Patrikem Schickem. Já to omlazení vítám. Koneckonců hlavním přínosem reprezentační jednadvacítky kromě výsledků a prestiže je produkovat hráče pro áčko,“ vyjádřil se Fousek.

Je otázkou, zda státní trenér půjde mládežnickou cestou i tvorbě dnešní sestavy. Spíš se očekává, že nikoli, což nutně nemusí znamenat chybu. Třeba se na někoho i dostane, ale pravděpodobnější variantou je nasazení obou Jurásků, Čvančary a spol. až v průběhu utkání.

V Edenu dnes bude vyprodáno.

Šilhavého Česko má za úkol hned na úvod kvalifikace ukázat svaly a výrazný posun oproti loňské podprůměrnosti.

Skupina E

Z V R P Skóre B
1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga * Program MS v hokeji

Skupina E
Články odjinud


Články odjinud