Které auto má na křižovatce přednost? Vyzkoušejte si své znalosti

„Které auto má přednost?“ Tato otázka v autoškole nepotěší nikoho. Nikdo na ní nechce odpovídat, protože se může velmi jednoduše splést. Pravdou je, že v běžném provozu se s tím setkáte hodně. Každý řidič by měl být připraven na to, že bude řešit dilema, kdo má na křižovatce přednost. Podívejte se na obrázek a zkuste si na tuto otázku sami odpovědět.

https://www.lastucerie.fr/

Na křižovatce se setkají tři auta. Co teď?

Na mnoha křižovatkách je přednost v jízdě určena semafory nebo dopravním značením. Najdou se ale také místa na méně frekventovaných silnicích, kde nejsou značky ani semafory. V takovém případě musíte vědět, že má přednost pravidlo zprava. To musí vědět každý řídit. Někdy ale i takto jednoduché pravidlo může vést k velmi složité situaci na silnici.

Na internetu se objevil obrázek se třemi auty na křižovatce. Odpovědi na otázku, kdo by měl jet jako první, se velmi liší. Mnoho lidí tvrdilo, že má samozřejmě přednost vůz zprava, ale to v tomto případě není pravda. Podívejme se na správnou odpověď na tuto konkrétní situaci na běžné křižovatce. Možná budete překvapeni, jaká odpověď je správná.

Čtěte také: Jak dlouho můžete nechat psa samotného doma?

https://www.pexels.com/

Správná odpověď

Na křižovatce bez semaforů a značek má prioritu pravidlo zprava. Žluté auto přijíždějící zprava by tedy mělo jet jako první. Žluté auto ale bude odbočovat doleva, a proto musí ustoupit hnědému auto, které jede rovně. A hnědé auto musí čekat na modré auto po jeho pravici. Nastává proto velmi složitá situace, která pravděpodobně skončí zablokováním celé dopravy.

Správná odpověď je přitom velmi jednoduchá. Přednost nemá ani jedno z těchto aut! Jestli není na první pohled jasné, které auto pojede jako první, musí se řidiči sami dohodnout, kdo dostane přednost. Účastníci silničního provozu se musí vzájemně informovat. V opačném případě riskují nehodu. Ohleduplnost a komunikace jsou vždy klíčem k bezpečí a plynulé jízdě na silnici.

Zdroj: lastucerie.fr