Český střet generací v Miami. Nosková půjde agresivitou proti idolu z dětství

Aleš Vávra Aleš Vávra
Aktualizováno 24. 3. 2023 16:35
Druhé kolo elitního tenisového turnaje v Miami nabídne české generační derby. V očekávaném souboji tvrdých ranařek se poprvé v kariéře utkají třiatřicetiletá legenda Petra Kvitová a osmnáctiletá vycházející hvězda Linda Nosková.
Petra Kvitová.
Petra Kvitová. | Foto: Reuters

Dějistě: Florida, Miami, ostrovní město Key Biscayne, Crandon Park, tenisový areál, tamní třetí největší kurt nesoucí jméno hráče 60. let minulého století a zakladatele turnaje Butche Buchholze.

Právě tam se v pátek večer středoevropského času odehraje ostře sledovaná bitva dvou krajanek. 

Linda Nosková je v sedmém nebi, zároveň nevylučuje, že ji mohou přemoci návaly nervozity. Na slavné floridské "tisícovce", na níž startuje poprvé v kariéře, vyzve svůj dětský idol.

"Stoprocentně je to jedna z hráček, ke které jsem jako dítě vzhlížela nejvíc," prohlásila Nosková po přesvědčivé výhře nad Luciou Bronzettiovou, která jí v Miami zajistila premiérový vzájemný duel s Kvitovou, dvojnásobnou wimbledonskou šampionkou.

"Sledovala jsem ji, jak vyhrává Fed Cupy, jak vyhrává grandslamy. Četla jsem o ní knihu. Byla jsem malá holka a ona pro mě byla něčím obrovským. Teď ji potkám a budu proti ní hrát. To je šílené," kroutila hlavou mladá hráčka, která už atakuje brány elitní padesátky.

Sama tuší, že půjde o bitvu podobných stylů. "Bude to velmi rychlý zápas, očekávám hodně vítězných míčů ode mě i od ní. Prostě se nějak pokusím vyrovnat se jí v agresivitě," řekla Nosková.

Poměrně odvážná a sebevědomá slova u ní mají opodstatnění.

Jestli se některá z mladých nastupujících hvězd může vyrovnat Kvitové v tvrdosti a rychlosti úderů, je to právě tenistka z Bystřičky v okrese Vsetín.

Na betonech se jí daří, hned v prvním turnaji sezony v australském Adelaide dobyla první finále na okruhu WTA, když vyřadila dvě hráčky světové desítky Darju Kasatkinovou a Uns Džábirovou, stejně jako grandslamovou šampionku Viktorii Azarenkovou. 

Dobrý výsledek odvezla i z předchozího podniku dvoudílné americké série Sunshine Double.

V kalifornském Indian Wells porazila domácí hvězdičku Amandu Anisimovovou a došla do třetího kola, kde byla nad její síly světová šestka Coco Gauffová. I tak Nosková zaujala, mimo jiné touto výměnou.

Do sezony vstupovala jako 91. hráčka světa, nyní už je na 51. příčce.

"Start sezony jsem si užila. Hodně skvělých zápasů, turnajů i míst. Nemyslela jsem si, že se na takových turnajích dokážu prosazovat takhle rychle. Užívám si každý zápas," uvedla pro WTA tenistka, která při hře příliš neukazuje emoce.

"Myslím si, že můžu bojovat s nejlepšími hráčkami světa, s grandslamovými vítězkami. Ale musím zůstat konzistentní. V opačném případě to bude nahoru dolů a to já nechci," dodala Nosková.

Už nyní se začíná těšit na antukovou část sezony. Oranžovou drť si přitom oblíbila až v posledních letech.

Předloni vyhrála na pařížském Roland Garros juniorku, loni už tam prolétla dospělou kvalifikací do hlavní soutěže a potrápila britskou hvězdu Emmu Raducanuovou.

"Až do roku 2021 jsem neměla antuku ráda, potom jsem ale vyhrála pár turnajů a samozřejmě French Open. Tehdy začal můj pozitivní vztah s antukou. Těším se na ni," prohlásila Nosková. 

Nejdřív ji ale čeká velká výzva na americkém hardu.

Souboj s jejím dětským idolem.

 

Právě se děje

Další zprávy