Hlavní obsah

Prigožin se vzepřel ruské propagandě: Na Ukrajině nejsou nacisté a neválčí se s NATO

Majitel ruské soukromé Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin v rozhovoru na kanálu Telegramu ustoupil od ostrých výpadů proti Ukrajině, naopak se vymezil proti rétorice moskevského vedení. Popřel například tradiční kremelské tvrzení, že Rusko na Ukrajině bojuje s NATO, a zpochybnil i zprávy o údajných ukrajinských nacistech. Zmírnil naopak svou kritiku ruského ministerstva obrany.

Foto: Profimedia.cz

Zakladatel soukromé Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin

Článek

Prigožin v 23minutovém rozhovoru řekl, že Rusové bojují „jen s Ukrajinci“ vybavenými výzbrojí poskytnutou NATO a „rusofobními“ žoldnéři. Nikoli však přímo se Severoatlantickou aliancí.

Uvedl také, že ruským představitelům muselo být předem jasné, že by NATO mohlo poskytnout Ukrajině vojenskou pomoc. „Bylo by směšné domnívat se, že když se (Rusko) rozhodlo podniknout na Ukrajině speciální vojenskou operaci, tak NATO nepřijde pomoci Ukrajině,“ prohlásil.

Odmítl i tvrzení, že se Rusko potřebuje bránit hrozbě NATO na Ukrajině.

Budu kandidovat na prezidenta Ukrajiny, oznámil šéf ruských žoldnéřů

Zahraniční

Prigožin také dal najevo pochybnosti o cíli ruské invaze v podobě „denacifikace“ Ukrajiny, protože neví, jestli vůbec jsou na Ukrajině nějací „nacisté“. Demilitarizovat Ukrajinu by podle něj šlo pouze v případě, že by byly zničeny ukrajinské ozbrojené síly. Přiznal, že o to Rusko usiluje, ale není jasné, že v tom bude úspěšné.

Nepodceňujte Ukrajince, chystají velký útok

Majitel Wagnerovy skupiny varoval před vyčerpávající prodlužovanou válkou. Té by se podle něj mohlo Rusko vyhnout, kdyby si stanovilo přesné hranice, čeho chce vlastně dosáhnout.

Vyzval ruská média, aby přestala ukrajinské síly podceňovat. Podle něj Ukrajinci soustředili na východě své země 200 000 vojáků, aby mohli zaútočit podél celé fronty i na Bělgorodskou oblast v Rusku. Jen v Bachmutu, Slovjansku a Kosťantynivce mají 80 000 mužů, tvrdí Prigožin. 

O tom ale pochybuje Igor Girkin, který zpočátku stál v čele doněckých separatistů. Podle Institutu pro studium války (ISW) je však možné, že zveřejněná čísla mu jen mají zajistit vyšší dodávky zbraní a větší posily.

Je možné, že ve snaze získat zbraně a posily od ministerstva obrany přestal s jeho tvrdou kritikou, dokonce už přiznal, že ruští vojáci spolu s Čečenci bojují u Bilohorivky, a vyzýval lidi nejen k tomu, aby vstoupili do řad jeho Wagnerovy skupiny, ale také do regulérní armády, což nikdy dřív nedělal. Dál sice kritizoval ruský vojenskoprůmyslový komplex, ale ten se nyní v Rusku kritizuje obecně.

Návrat do Afriky?

Podle zdroje agentury Bloomberg se vztahy Prigožina s ministerstvem obrany nezlepšily a ministerstvo mu nechce umožnit, aby se mohl holedbat tím, že právě on dobyl Bachmut.

Podle Bloombergu se Prigožin chce opět více soustředit na operace v Africe. Zatím ale nic nenasvědčuje tomu, že by omezoval své operace na Ukrajině a chtěl do Afriky přesunout jádro svých sil. Tato tvrzení Prigožin odmítl, i když je jasné, že mu tyto operace přinášejí peníze.

Stáhnu wagnerovce z Ukrajiny a přesunu je do Afriky, plánuje Prigožin

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám