Real Madrid chystá nejdražší fotbalový přestup všech dob

Astronomický nákup za téměř pět a půl miliardy korun chystá španělský Real Madrid. Kterou z hvězd světového fotbalu chce získat?

i Zdroj fotografie: Reuters
                   

V anglické Premier League nasázel v pouhých 26 utkáních 28 branek, u dalších pěti navíc asistoval. Čtyřikrát se trefil v domácích pohárech, dalších deset zásahů přidal v Lize mistrů. Norský kanonýr Erling Haaland bezpochyby patří mezi největší hvězdy současného světového fotbalu. Teprve dvaadvacetiletý útočník překonává při své první sezóně na ostrovech soutěžní rekordy a táhne svůj Manchester City do bojů o mistrovský titul a Ligu mistrů.

Úřadující anglický šampión přitom získal Haalanda v létě z Borussie Dortmund téměř za hubičku. Po aktivování přestupní klausule zaplatil za norského reprezentanta pouhých 60 milionů liber, tedy zhruba 1,6 milionů korun. Jeho současná tržní hodnota se přitom podle specializovaného serveru Transfermarkt pohybuje na téměř trojnásobku. Ani vysoké náklady spojené s jeho možným příchodem však neodrazují španělský Real Madrid.

iZdroj fotografie: Manchester City FC

Ten si podle španělského deníku AS vytyčil jasný cíl pro léto 2024: Získat Haalanda za každou cenu. Ač je Nor v současné době pro Manchester City neprodejným, za rok a půl by mohl být pro bohaté zájemce k dispozici. V platnost totiž vstoupí jeho výstupní klausule, jejíž aktivace umožní nákladný přestup do jiného klubu. Její výše se údajně pohybuje okolo 220 až 240 milionů eur, tedy zhruba okolo pěti a půl miliardy korun.

AS: Haaland má k Realu Madrid vazby

„Operace Haaland“ jak španělský deník celý plán Realu Madrid nazval, navíc navazuje na možný konec kariéry Karima Benzemy. Držitel loňského Zlatého míče totiž v prosinci oslavil již pětatřicáté narozeniny a předpokládá se, že za rok a půl pověsí kopačky na hřebík nebo bude chtít uzavřít svou bohatou kariéru v domovské Francii. Haaland by tak měl být více než ceněnou náhradou, která bude táhnout bílý balet do nové éry.

Haalandova rodina má navíc podle AS k Realu Madrid blízko. „Jsou tam vazby, které byly posíleny již v létě 2022. Tehdy byl ale Benzema ve své nejlepší formě, ale operace byla nemožná. Přesto byl Haaland velmi ochotný obléci bílý dres,“ píše španělský deník. Konečné rozhodnutí však zůstává na norském reprezentantovi za bude chtít setrvat pod Pepem Guardiolou nebo se přesunout do Madridu. Haalandova smlouva v Manchesteru City totiž končí až v létě 2027.

Měl by Erling Haaland setrvat v Manchesteru City nebo se přesunout do Španělska?

Diskuze Vstoupit do diskuze
91 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články