Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová. Foto: Tomáš Cikrt

Češi si budou moci vyzvednout léky na eRecept i v zahraničí, oznámil SÚKL

Zapomenutá lékárnička při odjezdu na dovolenou již nebude takovou pohromou. Ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová na čtvrteční tiskové konferenci oznámila, že dojde k rozšíření možností elektronických receptů o výdej v zahraničí. Vyzvednout si léky na eRecept bude nově možné mimo jiné v Chorvatsku, Polsku či ve Španělsku. I nadále zůstane zachována možnost získat léky v zemích Evropské unie po předložení standardního listinného předpisu. Nová funkce by měla začít fungovat ještě před letní sezonou.

„Našli jsme další způsob, kterým bude systém eRecept pacientům pomáhat, a to i ve složitých situacích, které mohou při cestování mimo Českou republiku nastat. Pokud si své léky zapomeneme zabalit, nebo se nám třeba pobyt v zahraničí nečekaně protáhne a s léky nevystačíme, bude stačit kontaktovat svého lékaře, který běžným způsobem vystaví eRecept a pacient si jej v daném místě vyzvedne,“ vysvětlila Storová na čtvrteční tiskové konferenci.

Počet předepsaných a vydaných eReceptů. Zdroj: Prezentace ředitelky SÚKL

Výdej funguje oboustranně

Výdej na takzvanou přeshraniční preskripci bude fungovat prakticky totožně, jak jsou čeští pacienti zvyklí doma. V lékárně jen kromě eReceptu předloží i občanský průkaz nebo cestovní pas. Na základě toho jim pak bude lék vydán. Informaci o vyzvednutí pacientem navíc lékárník obratem zanese do systému, čímž bude mít možnost si celou věc ověřit i předepisující lékař. SÚKL pouze upozorňuje, že obchodní názvy léčivých přípravků se mohou v jednotlivých zemích lišit. Lékárníci se proto budou při výdeji řídit účinnou látkou daného léčiva. Pro omezení všech rizik budou informace nejen o účinných látkách, ale i formě, množství a dávkování v systému uvedeny vždy v úředním jazyce dané země.

Vlajky s čárovým kódem: V těchto zemích již funguje přeshraniční eRecept. Modré vlajky: Země, které ho zavedou letos. Ozubená kolečka: Země, které ho plánují zavést někdy v budoucnu. Zdroj: Prezentace ředitelky SÚKL

Stejným způsobem si budou moci své léky v České republice vyzvednout i pacienti z ostatních zemí, které jsou do sdíleného systému e-receptů zapojeny. Stačí když lékárník vybere domovskou zemi pacienta a vyplní identifikační údaje požadované formulářem rozhraní. Poté odešle požadavek do domovské země žadatele a po ověření potřebných údajů může léky vydat. Již nyní přeshraniční preskripce funguje v Chorvatsku, Finsku, Estonsku a Portugalsku; letos by se k ní měly kromě České republiky přidat ještě Švédsko, Polsko a Španělsko. SÚKL současně informoval, že první kroky k zahrnutí do přeshraniční preskripce rovněž podnikly Řecko, Irsko, Maďarsko, Lotyšsko, Itálie, Litva a Kypr.

I půl milionu receptů za den

Zapojení jednotlivých zemí do systému je věcí zcela dobrovolnou a má na něj vliv zejména úroveň elektronizace zdravotnictví v dané zemi. Ani tak ovšem nebylo zřízení nové služby snadné. „Jedná se o mezistátní předávání velmi citlivých osobních údajů, a proto jsou nastavené nároky na obdržení souhlasu se zprovozněním služby velmi vysoké. Jsme rádi, že ve spolupráci s velmi profesionálním projektovým týmem ze SÚKL bylo možné všechny podmínky splnit,“ pochvaloval si radní Kraje Vysočina pro informatiku a komunikační technologie, Jan Břížďala, jehož samospráva je provozovatelem Národního kontaktního místa pro elektronické zdravotnictví. Rozšíření možností e-receptů ocenil i hejtman Kraje Vysočina, Vítězslav Schrek. „Věřím, že jde o službu, která bude mít velmi praktický dopad pro české spoluobčany v zahraniční i evropské občany v ČR a přispěje k jejich komfortu a bezpečí při cestování,“ konstatoval.

Systém eRecept v číslech. Zdroj: Prezentace ředitelky SÚKL

Povinné používání systému elektronických receptů bylo v Česku zavedeno v roce 2018. Nadále zůstala zachována možnost vydávat listinné předpisy, ovšem pouze ve výjimečných případech, jako jsou výpadky systému apod. Od té doby bylo podle SÚKL vystaveno již přes 388 milionů eReceptů, přičemž rekordní počet vystavených za jeden den činil téměř půl milionu. Tento rekord padl 12. prosince loňského roku.

Možnost přeshraniční preskripce není jediným rozšířením, které eRecept od svého zavedení zaznamenal. Do systému za tu dobu přibyly funkce ePoukaz (elektronický poukaz na zdravotnické prostředky), eRecept s modrým pruhem (elektronický recept na návykové látky), lékový záznam a od listopadu 2022 i záznamy o očkování.

-fk-