Úřad vlády nově přechází na doménu vlada.gov.cz. Více informací

Aktuality

20. 4. 2023 15:50

Výbor pro sociální politiku, rodinu a péči se shodl na potřebně dostupných dětských skupin

Ve středu 19. dubna 2023 proběhlo jednání Výboru pro sociální politiku, rodinu a péči. Ústředním bodem jednání byly iniciativy Ministerstva práce a sociálních věcí v oblasti rodinné politiky, výbor se však věnoval i také otázce rovného odměňování a podpořil usnesení Rady vlády pro rovnost žen a mužů k Úmluvě Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí. Části jednání se zúčastnila také zmocněnkyně vlády pro lidská práva, Klára Šimáčková Laurenčíková.

Členstvo na jednání diskutovalo Strategii rodinné politiky, která je aktuálně v meziresortním připomínkovém řízení, a o koncepční práci Ministerstva práce a sociálních věcí v oblasti předškolního vzdělávání. Výbor se shodl, že vznikající koncepční materiál by měl pamatovat na finanční, místní a časovou dostupnost dětských skupin a dalších zařízení. Byl také zdůrazněn význam těchto institucí při sociálním začleňování dětí z ekonomicky znevýhodněných rodin. K tématu vystoupil také Filip Pertold, který na příkladu Německa představil praxi, kdy zodpovědnost za zřizování a provoz přebírají municipality, tedy za předpokladu finanční podpory ze strany státu. K tématu byla ustanovena pracovní skupina, která se bude těmito aspekty dále zabývat.

V rámci příspěvku Aleny Křížkové byly představeny aktuální poznatky o rozdílech v odměňování žen a mužů. Dle prezentovaných informací způsobuje gender pay gap především genderová segregace trhu práce a dále také nerovné odměňování na stejné pozici, které se v průběhu času téměř nesnižuje. V rámci diskuze se členstvo shodlo, že se tématem bude dále zabývat, specificky také s ohledem na zaměstnance a zaměstnankyně v sociálních službách, nebo ve vztahu k nerovnostem v odměňování na vysokých školách.

Členky a členové Výboru přijali na jednání usnesení, ve kterém podporují podnět Rady vlády pro rovnost žen a mužů. Podnět doporučuje vládě ČR vyslovit souhlas s návrhem na ratifikaci Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí a předložit návrh na ratifikaci Parlamentu ČR.

vytisknout   e-mailem   Facebook   síť X

Fotogalerie [F] fotogalerie