Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nic nepodepsal, přesto se našel na peticích tří kandidátů. Chyba je v systému, říkají Diviš s Janečkem

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Ačkoliv ve volbách svým podpisem nepodpořil žádného prezidentského kandidáta, našel čtenář Deníku N své údaje na petičních arších hned u tří z nich. Neúspěšní kandidáti to vysvětlují špatným systémem, kdy je pro kandidáty a jejich týmy nesnadné podpisy ověřit. Podle ministerstva vnitra se jim s podobným problémem ozvalo vícero lidí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Každý rok dostávají občané s datovou schránkou takzvaný záznam o využívání údajů z registru obyvatel. Je to výpis toho, jak úřady pracují s jejich osobními údaji. Dohledat se tam dá, kdy a na co se ptal některý z úřadů.

Jeden ze čtenářů Deníku N, pan Jan, si všiml, že mu v listopadu ministerstvo vnitra kontrolovalo jeho osobní údaje kvůli ověření, zdali odpovídají data na petici na podporu některého z prezidentských kandidátů. To pro něj bylo překvapivé, protože žádnou z prezidentských kandidátních listin nepodepsal.

„Ministerstvo vnitra ověřovalo můj podpis na blíže neurčené petici pro kandidáty na prezidenta. Jelikož jsem v minulých volbách nepodepsal petici nikomu, zaujalo mě to,“ líčí Jan. „Byl jsem zvědavý, proč se přistupovalo k mým údajům a zda náhodou na některé petici nebyly bez mého vědomí moje údaje,“ doplnil.

Oslovil proto ministerstvo vnitra, které ho informovalo, že se jeho podpis a osobní údaje objevily na peticích celkem tří prezidentských kandidátů. „Šetřením odboru voleb bylo zjištěno, že osoba, jejíž údaje odpovídají vašim, byla uvedena a podepsána na petici podporující kandidaturu pana

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější