Loni ženy v Německu vydělávaly za hodinu o 18 % méně než muži


			Loni ženy v Německu vydělávaly za hodinu o 18 % méně než muži
24.3.2023 Zahraničí

V roce 2022 vydělávaly německé ženy za hodinu v průměru o 18 % méně než němečtí muži. Zatímco ženy obdržely za hodinu práce v průměru 20,05 EUR, muži si vydělali 24,36 EUR.

Tyto hodnoty spočítal spolkový statistický úřad Destatis. V dlouhodobém horizontu neočištěná mezera ve výdělku podle pohlaví klesla. Na začátku jejího měření v roce 200 činil odstup hodinového výdělku mezi ženami a muži ještě 23 %.

I nadále se ukazuje, že Gender Pay Gap zůstává podstatně významnější na západě země, zatímco ve východních spolkových zemích není tak výrazný. Zatímco na východě země činil loni 7 %, v západních spolkových zemích byla mezi výdělky mužů a žen mezera v hodinové mzdě na úrovni 19 %.Pro porovnání: v roce 2006 byl rozdíl na východě nižší (6 %), na západě významně vyšší (24 %).


Mohlo by vás zajímat: Glosa Ondřeje Kovaříka: Nejasná zpráva o důchodové reformě


Za srovnatelnou práci v průměru o 7 % míň

Poprvé se loni Destatis pustil i do zjišťování příčin, proč stále panuje nepoměr mezi výdělkem žen a mužů a poprvé zpracoval na tuto oblast studii. Vycházela z neočištěného rozdílu mezi pohlavími ve výši 18 % (2022), přičemž zjistila, že 63 % mezer ve mzdě lze vysvětlit na základě analýzy reálných parametrů. Podle studie jsou nejdůležitějšími faktory, které tlačí ženský výdělek stále dolů, skutečnost, že ženy častěji než muži pracují v odvětvích, profesích a podle nároků a požadavků, kde je obecně nižší úroveň odměny za práci. Dále jsou ženy činné častěji na dílčí úvazky, které jsou ohodnoceny nižšími průměrnými hodinovými sazbami.

Zbývajících 37 % rozdílu v odměňování žen a mužů nelze vysvětlit parametry v příslušném analyzovaném modelu. Tento nejasný díl odpovídá v očištěném Gender Pay Gap úrovni 7 %. Platí tedy, že i při srovnatelné činnosti, kvalifikaci a výdělečné historii vydělávaly ženy v průměru za hodinu o 7 % méně než muži (západ země 6 %, východ 9 %).


Mohlo by vás zajímat: Nové pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (část 3.): ČKP potřebuje změnu


Je třeba ovšem vycházet z předpokladu, že kdyby byly k dispozici pro analýzu další informace o faktorech vlivu relevantních z hlediska mzdy, jako třeba údaje o přerušení výdělečné činnosti z důvodu těhotenství a mateřství, porodu nebo péče o blízké osoby, vypadaly by rozdíly ještě menší. Očištěný Gender Pay Gap za rok 2022 v Německu je tak třeba brát jako „horní hranici“ diskriminace v odměňování žen.

Sledujte nás

Facebook Twitter LinkedIn

Komentáře

Přidat komentář

Nejsou žádné komentáře.

RSS

Související články