V ukrajinském parlamentu se objevil návrh zákona, který by zakázal v reklamě a obchodu používat válečnou tematiku. V zemi se už prodává „heroický“ nápoj Buča Kombuča, ředkvičky Azovstal či předražené kyjevské pivo Hrdinové neumírají, upozorňují média.

Město Buča u Kyjeva se do povědomí zapsalo válečnými zvěrstvy, odhalenými loni na jaře po osvobození od ruské okupace. Ocelárny Azovstal se staly poslední baštou ukrajinského odporu během krvavého obléhání přístavního města Mariupol na jihovýchodě Ukrajiny. Zvolání Hrdinové neumírají pak bývá na Ukrajině používáno k uctění padlých vojáků, ale i demonstrantů, kteří přišli o život před pádem proruského režimu v únoru 2014.

„Je nešťastné, že se výrobci spotřebního zboží a poskytovatelé služeb uchylují v marketingové komunikaci k nemístnému využívání tragických válečných událostí, názvů poničených měst, vlasteneckých výzev a vojenských hesel,“ vysvětluje skupina poslanců, kteří návrh předložili. Podle názoru poslanců lze nyní na Ukrajině sledovat přímo explozi komerčního využití válečné a vlastenecké tematiky.

Autoři předlohy navrhují zakázat registraci obchodních značek, které využívají názvy válečných událostí, názvy obcí a měst, jež utrpěly ruskou agresí anebo se za války staly symboly odolnosti a hrdinství, jakož i zakázat využívat názvy bojových operací, zbraní a vojenské techniky, jména vojenských jednotek a oficiální pozdravy ozbrojených sil. Analogický zákaz se má týkat i reklamy.

Omezení by se ale neměla vztahovat na reklamu u filmů, knih či dalších děl věnovaných válce Ruska proti Ukrajině.

Jako příklad nepřípustného využití válečných událostí v reklamě zákonodárci připomněli slogan „Heroická Buča Kombuča s chutí citrusu“ pro nealkoholický fermentovaný nápoj, vyráběný ukrajinskou firmou využívající ve výrobě kombuchu. Na sociálních sítích firmě ironicky radí, aby své nápoje pojmenovala po nacistických koncentračních táborech, poznamenal server Meduza.

Jeden z ukrajinských důstojníků na sociálních sítích zachytil i vodku Непоборна (Neporazitelná), která podle reklamy „vznikla na Ukrajině během odporu“ ruské agresi, jakož i pantofle se zvoláním „Sláva ozbrojeným silám Ukrajiny!“.

Zajímají vás další kvalitní články z Hospodářských novin? Výběr těch nejúspěšnějších posíláme každý všední den večer v našem newsletteru 7 v SEDM, který si můžete zdarma přihlásit.