MojAndroid

Európska únia sa snaží zabezpečiť lepšiu udržateľnosť a oživenie národného hospodárstva členských krajín po pandémii. Aj preto v rámci Zelenej Dohody prijala nový návrh, ktorý sprístupňuje lepšiu opravu tovarov zákazníkom. Doteraz obchodníci uprednostňovali výmenu tovaru a nie opravu, čo spôsobovalo väčšie množstvo odpadov na skládkach, informuje .

Návrhom sa zabezpečí, že v rámci zákonnej záruky bude opravených viac výrobkov, a že spotrebitelia budú mať jednoduchšie a lacnejšie možnosti opravy (opraviteľných) výrobkov. A to aj vtedy, keď im vyprší zákonná záruka alebo sa tovar znefunkční v dôsledku jeho opotrebovania.

  1. V rámci zákonnej záruky budú predajcovia povinní ponúkať opravu okrem prípadov, kde je to nerentabilné.
  2. Mimo zákonnej záruky dostanú spotrebitelia k dispozícii nový súbor práv a nástrojov, aby sa „oprava“ stala jednoduchou a dostupnou možnosťou:
  • Právo spotrebiteľov požadovať opravu u výrobcov, ak sú produkty opraviteľné pod európskym právom
  • Povinnosť výrobcov informovať spotrebiteľov o výrobkoch, ktoré majú povinnosť sami (výrobcovia) opraviť.
  • Online opravárenská platforma na vytváranie kontaktov, ktorá spája spotrebiteľov s opravármi a predajcami
  • Európsky formulár s informáciami o opravách , ktorý si spotrebitelia budú môcť vyžiadať od ktorejkoľvek opravovne

Prečo sa únia zamerala na opravy?

Podľa štatistík Európskej únie až 77 % Európanov cíti zodpovednosť za konanie s cieľom obmedziť zmenu klímy. Vyradené produkty tvoria až 35 miliónov ton odpadu, 30 ton zdrojov a 261 miliónov ton emisií každý rok. Okrem toho sa strata pre spotrebiteľov, ktorí sa rozhodli pre výmenu namiesto opravy, odhaduje na takmer 12 miliárd eur ročne.

Spotrebitelia považujú celkovo opravu za finančne aj časovo náročnú. Aj tento návrh je súčasťou širšieho cieľa Európskej komisie stať sa prvým klimaticky neutrálnym kontinentom do roku 2050. Návrh „právo na opravu“ rieši prekážky, ktoré odrádzajú spotrebiteľov od opravy z dôvodu nepohodlia, nedostatku transparentnosti alebo ťažkého prístupu k opravárenským službám.

Náš tip
Smarty.sk otvorili na Slovensku prvú kamennú predajňu. Toto v nej nájdeme
24.3.2023

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+