Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Festival Blik Blik opět rozsvítí Plzeň a zavede návštěvníky do městské džungle

Venkovní instalace v rámci festivalu Blik Blik foto: Blik Blik

Sedmý ročník festivalu světla a umění Blik Blik proběhne v Plzni v pátek a v sobotu. Přírodní motivy protnou většinu míst festivalu. Jednou z hlavních instalací je Živý les Kateřiny Blahutové v Plzeňském Prazdroji, kde mohou návštěvníci rozzářit sedm obřích nafukovacích objektů a zároveň vhozením mince přispět na ochranu přírody a životního prostředí v Plzeňském kraji.
  17:30

Motto festivalu „Urban Jungle“, které zdůrazňuje důležitost přírody v městském prostředí, provede návštěvníky 14 instalacemi umělců z České republiky, Itálie, Maďarska, Nizozemí, Slovenska a Arménie po trase podél řeky Radbuzy mezi areálem DEPO2015 a Plzeňským Prazdrojem.

V pivovaru, jehož budovy zahalí do obřích projekcí uskupení Nightprojection, je umístěna také jedna ze dvou placených interiérových instalací. Výjimečně bude otevřena reprezentativní budova ředitelství pivovaru Plzeňský Prazdroj, v níž maďarské uskupení Visual Fenyszóró rozhýbá desítku upravených školních meotarů v instalaci Urban Jungle.

Instalace Živý les

Blik Blik

Společná vstupenka na dvě placené instalace je k dostání v předprodeji na www.goout.cz. Ostatní instalace ve veřejném prostoru jsou zdarma. Pro pohodlí návštěvníků budou po celé trase rozmístěna také místa s občerstvením a toalety. Více informací naleznete na webu.

Druhá placená instalace je umístěna hned na začátku festivalové trasy v Autobusové hale DEPO2015. Je jí obří interaktivní hra Netykavky od českého multimediálního umělce INITI. Jinak jsou všechny další instalace a díla přístupná zdarma.

„Jsem ráda, že Festival světla BLIK BLIK představuje již sedm let kvalitní digitální umění a zároveň ve velké míře zapojuje veřejnost všech generací z Plzně i širokého okolí. Startuje tak bohatou sezónu kulturních akcí v plzeňském veřejném prostoru.“ doplňuje k festivalu radní pro kulturu a památkovou péči města Plzně Eliška Bartáková.

Důležitým tématem festivalu je zmenšení ekologické stopy. Produkční tým DEPO2015 řeší ještě více než v minulosti spotřebu energií. Festival využívá v maximální možné míře ekologické zdroje světla a projekcí. Navíc se vypíná na pět desítek lamp veřejného osvětlení. Dalším z opatření je úspora více než 50 % veškerých tiskovin a větší důraz na digitální komunikaci.