Jak správně sušit ovoce a zvládnete ho sušit u sebe doma?

Sušené ovoce je oblíbenou pochoutkou. Kromě toho jde o způsob, jak životnost plodů výrazně prodloužit. Místo několika dnů vám může sušené ovoce vydržet dlouhé týdny a v mnoha případech i měsíce. Jak ovoce správně sušit a lze to zvládnout i v domácích podmínkách?

sušené ovoce

Sušení ovoce není ničím novým

Konzervace potravin sušením není v základním principu ničím novým. Naopak jde pravděpodobně o nejstarší způsob skladování potravin a metodu, jak přežít méně úrodné části roku, či dokonce méně úrodné roky. Výrazně se ale mění způsob, jakým se potraviny suší. Dnes by již málokoho napadlo vyskládat ovoce na sluníčku a sušit jej na kameni za horkého větru.

Místo toho ovoce zpravidla sušíme v interiéru. A to buď na topení, v troubě, nebo přímo ve spotřebiči k tomu určenému, tedy v domácí sušičce ovoce.

Lze usušit cokoliv?

S trochou nadsázky lze říci, že i doma můžete usušit prakticky libovolné ovoce. Čím více ale obsahuje vody, tím hůře se vám bude sušit. Extrémním příkladem je vodní meloun. Z toho vám po usušení nezbyde prakticky nic a v domácích podmínkách tak jeho sušení smysl příliš nedává. Podobně je na tom sušený ananas. I v jeho případě doporučíme sáhnout spíše po hotovém produktu v obchodě. I v sušičce byste jej totiž museli sušit několik dní.

Pro domácí sušení jsou tak ideální „klasické“ plody jako jablka, hrušky, švestky, meruňky, broskve či hroznové víno.

Dává „přirozené“ sušení smysl?

Máte-li velkou úrodu a nedisponujete-li sušičkou ovoce, možná si kladete otázku, zda můžete ovoce sušit jen tak rozložené v místnosti. Možné to samozřejmě je, nicméně riskujete, že místo usušení podlehne ovoce zkáze. Ovoce totiž budete sušit mimo troubu či sušičku často i několik týdnů. Riziko, že se v prvních dnech objeví na ovoci plíseň, je obrovské. Kromě toho je zde i riziko napadení ovoce hmyzem nebo znečištění prachem.

Jen tak ve volném prostranství tak doporučujeme sušit pouze ovoce určené k dekoraci – například plátky pomerančů.

Jak je to tedy ideální?

Vyjma hotového sušeného ovoce z obchodů je nejlepším řešením domácí sušička potravin. Ta se postará o ideální teplotu i cirkulaci vzduchu. Bez větší námahy zvládnete dokonale usušit skutečně téměř cokoliv. Příliš se nemusíte bát ani účtu za elektřinu, sušení probíhá za nízkých teplot a spotřeba energie je proto přiměřená.

Ovoce byste měli, s výjimkou menších plodů, nakrájet na plátky. Ty by měly zpravidla být vysoké kolem 6 až 8 milimetrů. Vždy si ale detailně nastudujte, jak konkrétní plody ideálně usušit. Zaměřte se i na způsob skladování hotového sušeného ovoce.

Jak správně sušit ovoce a zvládnete ho sušit u sebe doma?