Hlavní obsah

Křetínského společnost kritizuje zapsání na ukrajinskou černou listinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zařazení na ukrajinský seznam mezinárodních sponzorů války je v rozporu s podporou, kterou německý obchodní koncern Metro AG poskytuje Ukrajině a ukrajinským zaměstnancům. Uvedl to mluvčí společnosti Metro AG, kterou ukrajinská agentura pro předcházení korupci NAZK zařadila na černou listinu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Daniel Křetínský

Článek

Na problém společnosti Metro AG upozornil polský server Onet, který zároveň zdůraznil, že „klíčovým podílníkem v koncernu je český oligarcha Daniel Křetínský“ s vazbami na ropný, plynárenský a bankovní sektor ruské ekonomiky.

Mluvčí Energetického a průmyslového holdingu (EPH) většinově vlastněného Křetínským na dotaz ČTK sdělil, že společnosti ovládané EPH napojení na ruskou ekonomiku nemají a že podobné tvrzení je „nepravdivé, neférové a urážející“.

Firmu Metro AG zapsala NAZK na seznam mezinárodních sponzorů války s vysvětlením, že společnost „nepřestala financovat ruskou agresi“. Důvodem je to, že společnost nadále podniká v Rusku, které loni v únoru vojensky napadlo Ukrajinu.

Křetínského EPH odmítá obviňování holdingu z vazeb na ruskou ekonomiku

Ekonomika

„Rozhodnutí ukrajinské protikorupční agentury neodpovídá vysoké míře angažovanosti společnosti Metro a zejména zaměstnanců Metro na Ukrajině i mimo ni.

Metro několikrát veřejně a jasně odsoudilo ruskou válku proti Ukrajině,“ řekl mluvčí společnosti. Poznamenal, že firma podporuje napadenou zemi řadou opatření.

„V loňském roce věnovalo Metro Ukraine (ukrajinské) armádě a obyvatelům asi 523 tun potravin a 49 tun prostředků osobní péče.

Metro také úspěšně pokračuje v obchodování na Ukrajině za válečných podmínek. Více než 20 z 26 obchodů Metro Ukraine je stále otevřeno,“ uvedl mluvčí. Dodal také, že Ukrajině poskytují potraviny i další pobočky společnosti Metro z okolních zemí.

Společnost odsuzuje ruskou invazi na Ukrajinu, zároveň ale své podnikání v Rusku hájí. Vysvětluje to tím, že má odpovědnost za tamních 10 000 pracovníků a také za zákazníky.

Problémy v podobě zapsání na ukrajinskou černou listinu nemá jen Metro.

Na seznamu sponzorů války ukrajinské agentury je 16 dalších firem podnikajících se spotřebním zbožím včetně americké společnosti Procter & Gamble a francouzského řetězce Auchan, upozornil polský server Onet.

Křetínský podal nabídku na převzetí celé vydavatelské firmy Editis

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám