„Myslím, že jsme odčinili výsledky z listopadu, kdy jsme propadli. Ale tentokrát byl náš výkon proti Belgičanům velmi dobrý. Bohužel jsme ale šance a zisky, které jsme měli po napadání, neproměnili v branku, která by nám vítězství zajistila,“ uvedl trenér Suchopárek bezprostředně po utkání.

„Měli jsme záměr být aktivní v napadání. I to rozestavení, které jsme zvolili, je velice náročné na běžeckou kvalitu. I z toho důvodu nastoupili hráči s touto kvalitou a s těmito dovednostmi a schopnostmi,“ okomentoval Jan Suchopárek aktivní hru českého mužstva v prvním poločase, kdy měl soupeř velké problémy s rozehrávkou.

„Ke konci prvního poločasu už ale tempo hry trochu opadlo a bylo vidět, že ten způsob hry, který jsme zvolili, byl hodně náročný a stálo nás to hodně sil. Pustili jsme soupeře i do menšího tlaku a pár menších šancí, ale to bylo vlastně vše, co si vytvořili,“ pokračoval kouč, kterého mrzela červená karta pro kapitána Kaloče, který byl vyloučen po necelých sedmdesáti minutách hry.

„Červená karta mě samozřejmě mrzí po triviální chybě v rozehrávce uprostřed hřiště. Filip poté musel hasit rychlý brejk, ale asi to nemuselo být za cenu červené karty. Celkově v té situaci nebylo ideální ani postavení celého mužstva, tak se na to musíme podívat,“ uvedl trenér.

Česko U21 - Belgie U21 0:0 (24. 3. 2023)

„Měli jsme před tím připravená střídání úplně jiných hráčů, takže jsme to museli v tu chvíli celé překopat. Zvažovali jsme v tu chvíli i střídání Vasila Kušeje za vyššího útočníka, ale nakonec jsme to neudělali, a i díky jeho skvělému výkonu v závěru společně s dalším střídajícím Michalem Ševčíkem jsme závěr zvládli celkem slušně a bez nějakých větších problémů. Paradoxně jsme měli v deseti ještě nějaké šance, čehož si velice cením, protože bylo vidět, že hráči chtěli vyhrát,“ pokračoval kouč.

Jednadvacítka nastoupila od úvodní minuty v rozestavení 4-3-3. „Jsem spokojený s tím, jak k tomu hráči přistoupili a jak to vzali za své. Neměli jsme moc času se tomu věnovat, ale řekli jsme si, co od hráčů chceme a ukázali proti silnému soupeři, že to zvládnou. Zaručuje nám to i možnost využít některé hráče na jiných postech, než jsou zvyklí, takže jsme i variabilnější,“ uvedl trenér Suchopárek.

Jeho svěřenci v pondělí 27. března od 14:00 nastoupí k utkání proti Nizozemsku, tentokrát jej bude vysílat ČT sport. „Výsledek i výkon proti Belgii je určitě povzbuzením. Určitě jsme obstáli a věřím, že nemáme žádné větší šrámy. K dispozici by měl i Filip Kaloč, i když byl vyloučen, ale bylo to v přípravném utkání, tak to snad bude bez problémů. Příležitost dostanou určitě i hráči, kteří nebyli tentokrát na hřišti,“ dodal trenér.