Airbus dodal první A321neo smontovaný v Číně

24.03.2023 - Asie & Austrálie



Výrobce Airbus dnes dodal letecké společnosti Juneyao Air první Airbus A321neo vyrobený v Číně. Letoun registrace B-32DF byl smontován na montážní lince v čínském Tchien-ťinu. Nový A320neo bude u čínské aerolinie létat v konfiguraci pro 207 cestujících, přičemž osm sedadel bude v byznys třídě. Podle prohlášení Airbusu dodávací let proběhne s 10% směsí udržitelného leteckého paliva jako vyjádření „podpory čínské strategie ekologického letectví“.

Dodání prvního Airbusu A320neo smontovaného v Číně místní společnosti Juneyao Air (foto: Airbus)

„Od listopadu loňského roku, kdy jsme oznámili zahájení montáže prvního letounu A321 ve FAL Tianjin, probíhaly činnosti spojené s konečnou montáží a testy hladce, což svědčí o připravenosti FAL Tianjin rychle se přizpůsobit novým produktům," uvedl George Xu, výkonný ředitel Airbus China.

Společnost Airbus má po světě celkem čtyři závody pro konečnou montáž svých letadel rodiny Airbus A320. Vedle domovského Toulouse jsou další montážní závody v Hamburku, v americkém Mobile v Alabamě a v čínském Tchien-ťinu.

Závod v Číně otevřel Airbus v roce 2008, přičemž se tehdy jednalo o první montážní linku společnosti mimo Evropu. Zprvu zde byla montována letadla rodiny A320, později také stroje A330. Vloni prošel tento závod přestavbou. Za čtrnáct let jeho existence dodal Airbus z Tchien-ťinu již více než 600 letadel.

Témata