Nejhorší posila v historii Sparty? Stoper ze Španělska přiváděl fanoušky k šílenství

PŘÍBĚH: Mládežnický reprezentant Španělska měl být výraznou posilou pravého kraje obrany. Přesto tvrdě narazil a v české lize neuspěl. Co dělá dnes?

i Zdroj fotografie: AC Sparta Praha
                   

Posilu s výrazným životopisem získala pražská Sparta v létě 2012, kdy vyztužovala svůj kádr pro boje o mistrovský titul. Tehdejší trenér Vítězslav Lavička měl na pravou stranu obrany k dispozici pouze Vlastimila Vidličku, proto uvítal posílení v podobě někdejšího mládežnického reprezentanta Španělska. Tím byl čtyřiadvacetiletý stoper Pablo Gil, který přicházel jako volný hráč po konci v rezervě španělského Realu Madrid.

S B-týmem bílého baletu postoupil až do druhé nejvyšší soutěže. Proto nebylo divu, že očekávání byla vysoká. Pražská Sparta mu po testech nabídla víceletou smlouvu a sám Gil se těšil na život v české metropoli. „Věřím, že na zabydlení brzy dojde. Praha je úžasné místo pro život. Alespoň jsem jí tak zatím poznal,“ prohlásil tehdy pro iSport.cz s tím, že se mu líbí filozofie sparťanského fotbalu.

iZdroj fotografie: Real Madrid

Klub z Letné byl podle jeho slov ideální destinací pro jeho další fotbalový růst. „Real je největší klub na světě. Velkou roli tam hraje obchod. Je to gigant, kolos. Sparta je více rodinným, řekl bych pohodlným klubem. Všichni se znají. Cítím tu ideální podmínky pro můj další rozvoj. Chovají se ke mně úžasně. Na Letné panuje dobrá atmosféra,“ doplnil. Po přesvědčivých výkonech v přípravě dostal Španěl šanci již v prvním ligovém kole.

Dvě chyby proti Olomouci

Trenér Lavička jej nasadil do základní sestavy, přesto se nestačil divit. Po pouhých třech minutách si Gil připsal žlutou kartu, kazil snadné přihrávky a nervózní výkon ukončilo až střídání po hodině hry. Další šanci dostal až o sedm kol později proti Sigmě Olomouc, jenže ani tehdy neukázal přesvědčivý výkon. Měl problémy se zpracováním, ztrácel jednoduché míče, a právě na jeho vrub šla i vyrovnávající branka Hanáků.

iZdroj fotografie: AC Sparta Praha

Svůj díl viny si připsal i na druhém gólu, který znamenal nečekanou ztrátu bodů. Další šanci pod trenérem Lavičkou již nedostal a po pouhém půlroce zamířil na hostování do španělského třetiligového Albacete. Poté hostoval také v dresu Caudalu Deportivo než se natrvalo vrátil do Španělska. V rodné zemi působil ve třetí a čtvrté nejvyšší soutěži, poté krátce také v páté německé lize, než ukončil kariéru. V téže soutěži dnes působí někdejší čtyřiatřicetiletý talent jako hlavní kouč jednoho z týmů.

Vzpomínáte si na působení Pabla Gila v dresu pražské Sparty?

Diskuze Vstoupit do diskuze
139 lidí právě čte
Autor článku

Tobiáš Cimrman

Zobrazit další články