Reputace Jacka Dorseyho ohrožena. Jeho firma je rájem podvodníků, tvrdí fond

Zakladatel Twitteru a Blocku Jack Dorsey.

Zakladatel Twitteru a Blocku Jack Dorsey. Zdroj: Profimedia.cz

Veřejnosti je známý především jako duchovní otec Twitteru a excentrický technologický miliardář. Jack Dorsey patří k úspěšné generaci byznysmenů, kteří kolem roku 2010 díky internetu změnili svět. Po letech úspěchu ale přichází obrat, jelikož po Twitteru má zásadní problémy také firma Block, kterou Dorsey založil a kterou momentálně řídí. 

Předtím než Jack Dorsey opustil vedení sociální sítě, rozhodně se Twitteru nevěnoval naplno. Hlavou už byl v dalším projektu, platební společnosti Square, která se posléze přejmenovala na Block. Převzetí Twitteru Elonem Muskem pro něj bylo pohodlné ukončení příběhu, který ho už ani moc nezajímal. 

Jeho nový příběh – Block – ale nyní zasáhla vážná kauza. Společnost Hindenburg Research, která se zaměřuje na odhalení pochybných praktik veřejně obchodovaných firem, uveřejnila report, ve kterém Block obviňuje z celé řady problematických postupů. Hindenburg je v oboru známé jméno, princip tohoto fondu je jednoduchý – sází na pokles ceny akcií firem, které si bere na mušku. V nedávné době podobně zasáhl například společnost Nikola nebo indickou skupinu Adani. 

„Kouzlo podnikání společnosti Block nespočívá v převratných inovacích, ale spíše v ochotě společnosti usnadňovat podvody vůči spotřebitelům a vládě, vyhýbat se regulaci, poskytovat predátorské půjčky a vybírat poplatky za „revoluční technologii“ a klamat investory nadsazenými ukazateli,“ uvedla společnost v prohlášení. 

Podle Hinderburg Research se Block stal oblíbeným nástrojem podvodníků, jelikož jeden z jeho produktů, který je v podstatě obdobou bankovního účtu, tedy aplikaci Cash App, bylo bez omezení možné založit pod cizím jménem. V Cash App je tak třeba hned několik Elonů Musků a Donaldů Trumpů, na jejichž jméno byly vydány i platební karty. Pro účely podvodníků se tak jedná o ideální platformu, jelikož se mohou na internetu vydávat za kohokoli, což jim může pomoci například při lákání lidí na zaručené investice. 

Ve většině případů oběti podvodů přijdou o peníze, k žádnému zhodnocení jejich vkladů nedojde. Podobné podvody se objevují také v Česku, kde takoví „šmejdi“ lákají například na zázračné zbohatnutí s celebritami nebo se známými podnikateli. 

Hindeburg uvádí, že až polovina z 50 milionů uživatelů by mohla být falešných či duplicitních, sám Dorsey přitom často mluvil o rapidním nárůstu počtu uživatelů. Společnost se případu věnovala dva roky a jejími zdroji jsou například současní i bývalí zaměstnanci Blocku.

„Jádro problému spočívá v tom, že společnost Block cílila na jeden tradičně velmi podfinancovaný segment populace: na zločince. Přístup firmy k dodržování předpisů ve stylu Divokého západu usnadnil nekalým živlům hromadné zakládání účtů pro podvody s identitou a další podvody a následné rychlé získávání ukradených finančních prostředků,“ shrnuje Hindenburg. Akcie Blocku se v reakci na uveřejnění reportu propadly o 15 procent, vedení společnosti zvažuje žalobu na Hindenburg kvůli nepřesným tvrzením. 

Dorsey se tak bude muset vypořádat s dalším úpadkem společnosti, kterou od základů vybudoval. Dorseyho reputace a aureola nejviditelnějšího technologického inovátora úvodní dekády aktuálního století je silně poškozena.