Úvod ZO ZAHRANIČIA Medvedev: Tento rok Rusko vyrobí 1500 tankov a začne s produkciou veľkých...

Medvedev: Tento rok Rusko vyrobí 1500 tankov a začne s produkciou veľkých bojových dronov

Dmitrij Medvedev. (Foto: archív)

Rusko chce tento rok vyrobiť 1500 tankov, ktoré chce použiť v bojoch na Ukrajine. Vyhlásil to bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev. „Vojensko-priemyselný komplex beží na plné obrátky,“ povedal podpredseda Rady bezpečnosti Ruskej federácie Medvedev. Väčšina zbrojárskych závodov podľa neho pracuje na tri smeny.

Západ sa podľa jeho slov pokúša Rusko odrezať od dôležitých súčiastok na produkciu zbraní, aby Moskva vyčerpala svoje zásoby delostreleckých granátov, tankov a rakiet. „A pritom len tento rok vyrobíme 1500 tankov,“ poznamenal.

Medvedev je v Rade bezpečnosti Ruskej federácie zodpovedný aj za oblasť zbrojárskeho priemyslu. Vo februári tohto roka počas návštevy jednej z fabrík hovoril o výrobe a modernizácii tisícok tankov.

Medvedev tiež uviedol, že Rusko vyrába vlastné drony. Čoskoro začne jeho krajina aj s vlastnou produkciou veľkých bojových dronov. Povedal tiež, že Moskva má rovnocennú, ak nie lepšiu výzbroj ako Západ. Dodal, že Rusku zabezpečujú ochranu predovšetkým jadrové zbrane.