Kvůli zpožděním dodávek Boeingů 787 musí American Airlines dočasně zrušit lety z Filadelfie do Madridu

25.03.2023 - USA & Kanada



Společnost American Airlines Group v pátek oznámila, že kvůli dalšímu neplánovanému zpoždění dodávek nových letadel Boeing 787 Dreamliner, pozastaví na několik týdnů provoz linky Filadelfie-Madrid. Má se však jednat jen o několik týdnů v květnu a červnu.

Společnost Boeing dodala American Airlines již na začátku tohoto měsíce jedno nové letadlo 787. Další, u kterého byl původní termín dodání duben 2021 a revidovaný březen 2022 se totiž dále zřejmě opozdí. Společnost American Airlines již musela v prosinci kvůli nesplněným dodacím termínům objednaných letadel redukovat své plány na dálkové transatlantické lety přes letošní léto. Jedním z důsledků je i neobnovení před pandemií provozovaného přímého spoje Filadelfie-Praha.

American Airlines mají u Boeingu objednána 3 letadla ve variantě 787-8 a 30 letadel ve variantě 787-9. Z toho 3 Dreamlinery mají být dodány ještě letos. Po dlouhém rok a půl trvajícím přerušení dodávek nových letadel tohoto typu z důvodu problémů s nedostatečnou kontrolou kvality výroby Boeing letos koncem února opět krátkodobě přerušil předávání nových letadel 787 zákazníkům, tentokrát údajně kvůli problémům s jednou z komponent. Minulý týden však Boeing dodávky typu 787 opět obnovil, předáním jednoho letadla typu 787 společnosti Lufthansa.

Společnost American Airlines uvedla, že cestujícím postiženým dočasným zrušením letů Filadelfie-Madrid provádí změny v cestovních plánech tak, aby se cestující mohli pohodlně dostat do cílové destinace, byť i s jedním přestupem navíc.

Boeing 787-8 společnosti American Airlines na letišti ve Frankfurtu, květen 2019 (autor: TJDarmstadt, Wikimedia Commons, CC-BY-2.0)

Témata