Reklama

Jak vážná jsou zranění Pola Espargara?

Přestože zranění Pol Espargaró životně nebezpečná, továrního pilota GASGAS čeká několikaměsíční pauza. Po podrobné počítačové tomografii v nemocnici ve Faru bylo potvrzeno, že nešťastný Pol Espargaró (31) není po havárii ve druhém volném pátečním tréninku v Portimãu ve smrtelném ohrožení a neutrpěl žádná trvalá poškození zdraví.

Nový tým GASGAS Factory Racing Tech3 Hervé Poncharala se ale možná bude muset na pár měsíců obejít bez služeb pilota # 1, který již dosáhl šesti umístění na stupních vítězů v letech 2018 až 2020 s identickým motocyklem Red Bull KTM RC16.

Polův 33letý bratr Aleix už věděl, jak na tom Pol je, když v pátek večer hovořil s novináři. Mluvil o plicních problémech a zlomené čelisti. Krátce před 21:00 místního času se objevila další špatná zpráva. Pol Espargaró také utrpěl zlomeniny obratlů. Může hýbat rukama a nohama a nemá žádné neurologické deficity. Zatím ale není jasné, zda je nutné obratle stabilizovat operací. O jak vážné pohmoždění plic šlo, bude zřejmě jasné až zítra. Pol nepotřeboval intubaci, ale dostal silné léky proti bolesti.

Mezitím si tým GASGAS prohlédl všechny dostupné pohyblivé obrázky, aby zjistil, jak k vážným zraněním došlo.

Pol Espargaró zřejmě nejprve narazil na příliš blízko ležící hromádky pneumatik, poté ho zasáhla jeho motorka. Motocykl mohl být tímto nárazem znovu vymrštěn do vzduchu a poté znovu zasáhnout španělského jezdce. Na otázku, proč nebyla žádná nafukovací bariéra (Airfences), budou muset odpovědět provozovatelé tratí, promotér a nový bezpečnostní referent FIM Tomé Alonso. Odpovědný je ale také portugalský prezident FIM Jorge Viegas.

Marc Márquez požadoval: „V sobotu musí být v této zatáčce 10 nafukovacích bariér.“

„Štěrková pole by měla zpomalit spadlého řidiče. Ale tady zrychlily kluznou tyč,“ řekl mistr světa Pecco Bagnaia.

Podle nařízení tým GASGAS zatím nemusí nahradit v Argentině (2. dubna) Pola Espargaró. Ale rezervní jezdec musí být nominován na Red Bull Texas GP. Podle lidského úsudku to bude testovací jezdec Dani Pedrosa (37), který chtěl stejně soutěžit v Jerezu (30. dubna) s divokou kartou.



Login Přihlásit Registrace ›

 
Reklama