Šéfka sněmovny Pekarová dorazila na Tchaj-wan s byznysmeny. Jednají o čipech i bezpečnosti

Markéta Pekarová Adamová a předseda Legislativního dvora Tchaj-wanu You Si-Kun

Markéta Pekarová Adamová a předseda Legislativního dvora Tchaj-wanu You Si-Kun Zdroj: Ministerstvo zahraničí Tchaj-wanu

Politická a podnikatelská delegace vedená šéfkou sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) v sobotu odpoledne přiletěla do Tchaj-peje, hlavního města Tchaj-wanu, kam se vydala z předchozí návštěvy Jižní Koreje. Stopadesátičlennou výpravu přivítali tchajwanský předseda Legislativního dvora You Si-Kun a ministr zahraničních věcí Joseph Wu. „Česká republika je jedním z největších přátel Tchaj-wanu, ne-li největší,“ sdělila Pekarová na briefingu po příletu. „Naše vztahy lze označit za blízké až sourozenecké,“ připojil se Si-kun.

Úvodní vystoupení Pekarové a tchajwanských protějšků se neslo v duchu podobných ujišťování a proslovů o výborných vztazích, které před dvěma lety výrazně oživil předseda senátu Miloš Vystrčil (ODS), který se na asijský ostrov také vypravil.

„Pan Vystrčil nastartoval novou kapitolu ve vzájemných vztazích. I přes kritiku a zrazování ze strany bývalého prezidenta Miloše Zemana, který jeho cestu označil za klukovinu s cílem provokovat Čínu,“ sdělil Joseph Wu.

Si-Kun sám loni navštívil Česko a měl mimo jiné projev v senátu. Podle jeho slov se mu dostalo nejvyšších poct. Na autě i v místnostech, kde se pohyboval, byla vyvěšena tchajwanská vlajka, což je vzhledem k nárokům Číny na Tchaj-wan velké gesto.

„Doteď jsem velmi dojatý,“ popsal předseda. Právě během své návštěvy Pekarovou do své země pozval. „Když jsme dostali zprávu, že skutečně přiletí, byla to pro nás nejšťastnější zpráva,“ rozplýval se šéf Legislativního dvora. „Paní předsedkyně je ženou činu.“

Dobré vztahy má stvrdit i to, že se Pekarová v Tchaj-peji setká s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen.

Čína se v únoru vůči návštěvě ohradila, od té doby ale s žádným prohlášením nepřišla a Pekarovou nikdo přímo nekontaktoval. Právě tato země byla dalším velkým tématem úvodních proslovů.

„Jsme přátelé a přátelé se mají podporovat. A to bez ohledu na ty, kteří přáteli nejsou,“ pronesla šéfka české sněmovny. „Chci vzkázat tchajwanskému lidu, že jsme s vámi. Obyvatelé Tchaj-wanu by měli vědět, že nejsou sami a po světě mají spoustu přátel. Nebojme se být svobodní.“

„To, že paní předsedkyně dorazila, potvrdilo, že se nebojí žádných tlaků,“ přidal se tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu. „Česká republika a Tchaj-wan sdílejí společné hodnoty a úctu k demokracii,“ doplnil.

Pekarová dále sdělila, že mezi Evropany vnímá rostoucí zájem o spolupráci s Tchaj-wanem a doufá, že inspiruje další. Dodala, že obě země stojí o zachování mezinárodního řádu postaveného na pravidlech a odmítají jejich porušování.

Pekarovou na misi doprovází poslanci Marek Ženíšek (TOP 09), Ivan Jáč (ANO 2011), Ondřej Lochman (STAN), Marek Benda (ODS), Marek Výborný (KDU-ČSL) a Pavel Žáček (ODS). Piráti neměli kapacity a SPD šéfka sněmovny nepozvala.

Na Tchaj-wan zároveň vyrazili zástupci municipalit, ministerstev nebo univerzit a početná delegace podnikatelů, kteří s asijskou technologickou velmocí chtějí navázat spolupráci. Proběhnout mají stovky byznysových jednání.

„Česko má zájem o prohloubení spolupráce v oblasti čipů, zejména v jejich designu. Máme na projednání řadu projektů v této oblasti,“ shrnula Pekarová jednu z byznysových priorit. Řešit se budou také bezpečnost a kybernetická bezpečnost. Na Tchaj-wan dorazil například šéf Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Lukáš Kintr.